Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε την «ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας» για τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας. «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους».

Για τα παραπάνω υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι έτσι θα «υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Εντύπωση έκαναν οι δηλώσεις της σχετικά με την επίταξη ιδιωτών γιατρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. «Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι». Όπως επισήμανε, η επιστράτευση ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, το οποίο κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να ενεργοποιηθεί. Μετά το χαμηλό ενδιαφέρον εθελοντικής προσφοράς του -μόλις 67 γιατροί- η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο μέτρο αυτό.

Επίταξη των ιδιωτών γιατρών με τραγική καθυστέρηση εβδομάδων

«Καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη  θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά», δήλωσε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση.

Σχετικά με τα self-test στα φαρμακεία, είπε ότι αυτά θα προσμετρώνται στα συνολικά τεστ του ΕΟΔΥ και ότι θα υπάρξει προσεχώς πλατφόρμα, με τα τεστ να γίνονται δωρεάν. Δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο προς τους φαρμακοποιούς για τα τεστ, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, ενώ το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή για τις αρχές Απριλίου.

Σε ερώτηση για το αν βρίσκεται στο τραπέζι για την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε ότι δεν είναι επιδημιολόγος «για το κομμάτι της επιπέδοσης της καμπύλης» και μίλησε για αποφάσεις που θα παρθούν την Παρασκευή.

Αναφορικά με τα επικριτικά σχόλια του Α. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση αφήνει covid-free τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η Πελώνη απάντησε ότι «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει να πει ένα όχι». Στη συνέχεια επανέλαβε τα υγειονομικά ιδρύματα που συμβάλουν στο ΕΣΥ.

Για το ότι 1 στους 2 νοσηλευτές στο ΕΣΥ δεν έχουν εμβολιαστεί, η Πελώνη έριξε το μπαλάκι στην «κοινωνική και ηθική ευθύνη των πολιτών».

Άξιο σημασίας είναι ότι σε ερώτηση για το αν είχε η ΕΛΑΣ υπόψιν της το βίντεο που δημοσίευσε το news24/7 από το όργιο καταστολής τον Νοέμβριο του 2020 στο Γαλάτσι, η Πελώνη παρέπεμψε τη δημοσιογράφο στην ΕΛΑΣ, αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις που θα εκδώσουν οι αρχές.