«Έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης. Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποια ακόμα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα, όπου πιστεύω ότι θα ανακουφίσει όχι μόνο τον κλάδο της εστίασης, αλλά σίγουρα και τον κλάδο της εστίασης» ανέφερε εισαγωγικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή κατά τη συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, μην καταφέρνοντας να περάσει ακολούθως τον πήχη που ο ίδιος έθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα, μεταξύ των οποίων την διατήρηση της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα της εστίασης, την παράταση των αναστολών και το μηδενικό μισθολογικό κόστος για τους εργαζόμενους, την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 (το οποίο ανέφερε πως θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο), καθώς και την κάλυψη των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη από το κράτος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί αναλυτικά σε παραδείγματα, ώστε να παρουσιάσει το «έργο» της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο, προφανώς έχοντας κατά νου τις μεγάλες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες αλλά και τους εργαζόμενους, που παρά τις ανακοινώσεις δεν λένε να κοπάσουν.
«Η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό. Δαπανήσαμε, σχεδόν, 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, για την ακρίβεια αντιστοιχούν περίπου 1,93 δισ. Μιλάμε συνολικά για κάθε επιχείρηση- αυτά είναι διαφορετικά στο ποσοστό του τζίρου που χάθηκε και βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες πλαισιώθηκαν και από άλλες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας παραδείγματα:
«Αναζήτησα ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από πραγματικές επιχειρήσεις, τα οποία νομίζω ότι έχουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια θέλω να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες. Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ» ανέφερε συγκεκριμένα.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο που βρίσκεται στον αέρα, περιγράφοντας πως «είμαστε σε συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση», ενώ από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως «είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019».
«Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά βοήθεια «όχι για όλους».
«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος»
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη συμμετοχή κάποιων παραγόντων της εστίασης στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, οι οποίοι επεφύλλαξαν θερμά λόγια για την κυβερνητική πολιτική, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) παραμένει αμετακίνητη, και έχει ήδη προκηρύξει κινητοποίηση για την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος στις 10.00-14.00, καλώντας όλους όσους «κινδυνεύουν μελουκέτα».
«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή» αναφέρουν ακόμα στο κάλεσμά τους, καταλήγοντας «Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας» και «Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο».