Στην αποκάλυψη πως η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε δύο self test την εβδομάδα και όχι ένα που ισχύει εδώ και μέρες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων προέβη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η δική μας απόφαση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα. Αρχικά μάλιστα λέγαμε για ένα self test και ένα rapid», είπε και τόνισε πως «όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο καλύτερα».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο lockdown στο μέλλον τόνισε πως «απευχόμαστε να χρειαστεί να προτείνουμε νέους περιορισμούς, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους ανθρώπους να προσέχουν», ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κυκλοφορίας μετά τις 12.30 δήλωσε πως σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις. Ως προς τις μεταλλάξεις τόνισε ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις έως τώρα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Από την πλευρά του και ο Αχιλλέας Γκίκας επιβεβαίωσε πως η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για δύο self test την εβδομάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι πιστεύει ότι οι λόγοι που αποφασίστηκε να γίνεται ένα self test είναι λογιστικοί. «Εγώ είμαι με την πλευρά της επιτροπής κ. Παπαδάκη, οπότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα πιο πολύ», είπε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε: «Νομίζω τα δύο τεστ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση και μάλιστα δημοτικά χρειάζεται, αυτή ήταν και η εισήγηση της επιτροπής, να έχουμε δύο τεστ. Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα».
«Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς»
Στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων και στο χρονοδιάγραμμα για επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στο Mega o καθηγητής τόνισε πως «τώρα μέχρι και οι άδεις μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ, υπάρχει βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Έχει ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ, την ώρα που γίνονται πάρα πολλά τεστ. Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας».
«Δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους» τόνισε ενώ απαντώντας σχετικά με το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν από τις μεταλλάξεις του ιού, σημείωσε ότι «όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν γενικώς. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο».
«Τα self-tests είναι ένα επικουρικό μέτρο, δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα PCR. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα self-tests μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός, και εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Η ευκολία με τα self-tests είναι ότι βρίσκονται οι θετικοί και απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό», σχολίασε ο Χαράλαμπος Γώγος σχετικά με τα θετικά self-tests. «Αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Μέσα με τέλη Ιουνίου θα επανέλθει η μουσική. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή», τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής, αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.
Γύρω στις 10 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα, που σημαίνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα ταξινομηθεί ως πράσινος χώρος, τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αφού η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους.