X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κυβερνητική κάλυψη πίσω απ’ την αυταρχική διοίκηση που κακομεταχειρίζεται υγειονομικούς στο «Αγία Όλγα»

Στη σκιά μιας αυταρχικής διοίκησης, οι συνθήκες στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία ολοένα και χειροτερεύουν, όπως εξηγεί στο TPP ο Αλωνιστιώτης Θοδωρής, παθολόγος στο Αγία Όλγα, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Η διοίκηση αντιδρά σε όποιον ανοίγει το στόμα του. Ο υπουργός είναι γνώστης. Υπάρχει κυβερνητική κάλυψη σε μια διοίκηση που γαλαζοφέρνει» αναφέρει χαρακτηριστικά, γεγονός που βεβαιώνει και η ΟΕΝΓΕ. «Η κυβέρνηση δεν είναι ότι δε μπορεί, αλλά δε θέλει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχει άλλες προτεραιότητες, να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, που πριμοδοτείται εις βάρος του δημοσίου» τονίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία. Το νοσοκομείο που εξυπηρετεί τους κατοίκους 4 δήμων συνεχίζει την πολιτική μετακινήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, όπως ακτινολόγο στην Παμμακάριστο, εντατικολόγο στο ΚΑΤ, νοσηλεύτρια της ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, καθώς και την μετακινούμενη εδώ και ενάμιση χρόνο νοσηλεύτρια στο Σωτηρία, αλλά και την υποβάθμιση με κίνδυνο κατάρρευσης των παθολογικών κλινικών.

Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εντοπίζεται και στη Β’ Παθολογική κλινική, ενώ σε παραίτηση έχει οδηγηθεί το σύνολο των ειδικευόμενων ιατρών, μετά την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και εφημέρευσης. Αυταρχική συμπεριφορά καταλογίζεται στη διοίκηση, ενώ μάλιστα, πρόσφατη ΕΔΕ διέταξε η διοίκηση εις βάρος της διευθύντριας Οφθαλμολογικής κλινικής επειδή επέμενε να χειρουργηθεί εκτάκτως άστεγος που θα έχανε την όρασή του.

ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ ζητούν την αποπομπή του διοικητή, «απαράδεκτου» όπως τον χαρακτηρίζει ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, επιβεβαιώνοντας στο TPP τις άθλιες συνθήκες που έχει δημιουργήσει στο νοσοκομείο η διοίκηση.

Στο TPP μίλησε ο Αλωνιστιώτης Θοδωρής, παθολόγος στο Αγία Όλγα -στη ΜΕΘ-, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Η διοίκηση αντιδρά σε όποιον ανοίγει το στόμα του. Επέβαλε στέρηση μισθού σε νοσηλεύτρια μωρομάνα γιατί χωρίς δική της ευθύνη δεν κατατέθηκε εγκαίρως η άδεια που δικαιούται. Το υπουργείο το γνωρίζει, ο υπουργός είναι γνώστης. Υπάρχει κυβερνητική κάλυψη σε μια διοίκηση που γαλαζοφέρνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αυτή την περίοδο με την έξαρση της πανδημίας, το νοσοκομείο δέχεται τεράστια πίεση, υπάρχει έλλειψη κρεβατιών, υπάρχουν ράντζα σε τρεις ορόφους και έλλειψη προσωπικού. Η διοίκηση ώθησε σε απόλυση υγειονομικούς, λόγω επιβαρυμένου φόρτου εργασίας, υπερεφημέρευσης αλλά και μιας αυταρχικής στάσης από τη διοίκηση. Μια διοίκηση που απειλεί εργαζομένους με απολύσεις» προσθέτει.

Θυμίζουμε μάλιστα και την παραίτηση του παθολόγου Ιωάννη Ιωαννίδη, το 2021, ο οποίος είχε ανακοινώσει ίδιος ανακοινώσει πως αισθάνεται ντροπή για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, καθώς, όπως ισχυριζόταν, συνυπήρχαν ασθενείς με covid και κοινά περιστατικά και «μέσα σε όλα τηλέφωνα βουλευτών» που έκαναν παράπονα ότι «δεν είδαμε τους δικούς τους».

Μιλώντας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, ο κ. Αλωνιστιώτης περιγράφει: «Στην οφθαλμολογική υπάρχουν 600 άτομα σε αναμονή για χειρουργείο. Είναι τρομερές οι ελλείψεις σε υποδομές. Βαφτίζουν “ΜΕΘ” μονάδες που στήνουν σε μια μέρα και μπορεί να είναι χώροι χειρουργείων ή άλλες μονάδες. Είναι σα να κάνει έναν πρόχειρο καταυλισμό για σεισμοπαθείς. Οι μονάδες δε μπορούν να λειτουργήσουν έτσι πρόχειρα, με ένα κρεβάτι κι έναν αναπνευστήρα, γι’ αυτό υπάρχει και αυξημένη θνητότητα. Θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που δεν πρόλαβαν καν να βρουν κλίνη».

«Η κυβέρνηση δεν είναι ότι δε μπορεί, αλλά δε θέλει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχει άλλες προτεραιότητες, να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα προχώρησε σε υποτιθέμενη επίταξη 300 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με επιβάρυνση του κράτους και του λαού, με έξτρα χρηματοδότηση. Επίσης, αυτές οι κλίνες δε δέχονται βαριά περιστατικά, γιατί η οδηγία είναι να πηγαίνουν ήπια περιστατικά που δε χρήζουν εξέτασης από άλλη ειδικότητα. Αυτό δεν είναι περίθαλψη. Ο ιδιωτικός τομέας πριμοδοτείται εις βάρος του δημοσίου» καταλήγει.

Εμείς επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο διοικητής ενημερώθηκε για το θέμα, αλλά δε θέλησε να απαντήσει.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις