Αναδιπλώσεις και αναντιστοιχίες -σε σχέση με όσα τονίζουν οι ειδικοί- από την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται το απόγευμα.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα νέο αφήγημα σχετικά με τα νέα μέτρα που θα φέρει, ζητώντας ένα θολό για την ώρα άνοιγμα της αγοράς. «Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, και παραδέχθηκε ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Χαρακτηριστικές είναι και οι επόμενες δηλώσεις της όπου λέει: «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία» μιλώντας στο «Θέμα 104,6». Παρακάτω άλλαξε και την ορολογία: «σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε, βέβαια, με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Άξιο σημασίας είναι ότι σε σημερινό άρθρο της Καθημερινής ο Σταύρος Παπαντωνίου γράφει: «Από το Μαξίμου επισήμως δεν μιλούν για «χαλάρωση των μέτρων», καθώς η φράση θεωρείται –και ορθώς– πως στέλνει λανθασμένο μήνυμα. Μιλούν για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών. Πρόκειται για μικρές προσαρμογές στο υφιστάμενο lockdown».

Βασικό ζητούμενο, υπογράμμισε η Πελώνη, είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας». «Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων», σημείωσε.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν. Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Ανέφερε δε ότι η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα, θα πάει στις 9 μ.μ. Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί το όριο μετακινήσεων των 2 χλμ.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, τόνισε υπόψιν θα πρέπει να ληφθεί και ο παράγοντας των εμβολιασμών που χτίζει το τείχος ανοσίας, ενώ, όπως είπε, το αποτύπωμα του εμβολιασμού φαίνεται ήδη, καθώς μειώνονται οι νοσήσεις στους πολίτες 80 ετών και άνω, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία απολύτως αναφορά στην πληρότητα των ΜΕΘ.

«Δικαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca με την χθεσινή απόφαση του ΕΜΑ που επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε, ενώ σημείωσε ότι σήμερα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου και όπως, είπε, «έχουν φύγει τα πρώτα sms». Τέλος, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 1 εκατομμύριο πολίτες.