Την Πέμπτη, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί σε ένα 4ο κύμα Covid-19, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η κ.Γκάγκα, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, δήλωσε

«Μπορούμε ως Πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο, δεν είναι επείγον γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη; Το κάναμε πέρυσι που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας. Φέτος έχουμε έναν τρόπο να προστατευθούμε. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο για όλους να υπάρχει δυνατότητα χειρουργείου και ΜΕΘ. Άρα από την αρχή πρέπει να βάλουμε κάποια όρια»

Η συγκεκριμένη πρακτική είχε γίνει στόχος σφοδρής κριτικής από τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθόλη τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας. «Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου» δήλωνε, ενδεικτικά, η ΟΕΝΓΕ, στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

Η κ.Γκάγκα εξήγησε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας, όπου το προσωπικό “ζορίζεται” πάρα πολύ. “Κάθε σύστημα έχει αντοχές και πρέπει να το φροντίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε αν προσέχουμε και αν εμβολιαστούμε”, τόνισε. Πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να πάμε σε εμβολιαστές και μη εμβολιαστές, πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας, τι προστατεύει όλους μας. Μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεπτόμενοι ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε μπροστά ως χώρα”, κατέληξε.