«Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών» σχολιάζει τις ανακοινώσεις διά στόματος Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παροχή δωρεάν rapid tests στους πολίτες. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται, κενού περιεχομένου ήταν και η δήλωση του υφυπουργού πως από την προσεχή Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθευθούν από τα φαρμακεία.

«Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση τα νέα μέτρα τα οποία θα εισηγηθούμε, γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επαναλαμβάνω, δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Έτσι, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων» δήλωσε συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να απαντά λίγες ώρες αργότερα πως «δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία»

«Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ακόμα.

«Έκπληκτοι» και χωρίς καμία ενημέρωση οι φαρμακοποιοί για τα δωρεάν τεστ της κυβέρνησης

«Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής το Σάββατο, το οποίο και απευθύνει μερικά σοβαρά ερωτήματα:

«Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;» αναφέρεται ακόμα.

«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με την κατάσταση των νοσοκομείων να βρίσκεται στο κόκκινο, θα περίμενε κανείς ότι τέτοια μέτρα όπως η ίδια διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, που ως μέτρο καταρχάς είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνεται με μια στοιχειώδη πρόβλεψη και οργάνωση και όχι να εξαγγέλλονται ως πυροτεχνήματα» τονίζεται ακόμη, ενώ σημειώνονται και μερικά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα, όπως για το πως θα ελέγχονται τα αποτελέσματα των τεστ που θα γίνονται στα σπίτια, καθώς και πως θα κοινοποιούνται στην πολιτεία ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εικόνα της πανδημίας;

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δυστυχώς» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται πως «οι φαρμακοποιοί της Αττικής Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες».

Τον Οκτώβριο τα απαγόρευσαν!

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως οι προτάσεις των Φαρμακοποιών για την διάθεση rapid tests στα φαρμακεία έχουν κατατεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με την κυβέρνηση όχι μόνο να αρνείται να χαράξει αντίστοιχη πολιτική σε πιο «ήρεμο» επιδημιολογικά χρόνο, αλλά να προχωρά λίγες εβδομάδες πριν το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος τον περασμένο Νοέμβριο σε απαγόρευση με την έκδοση σχετικού Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του περσινού έτους και ο νόμος 4737 (ΦEK A’ 204/22.10.2020 που περιελάμβανε διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid tests) για την COVID-19 από τα φαρμακεία. Ο Κ. Λουράντος χαρακτήριζε τότε την απόφαση ως «αδιανόητη», σημειώνοντας πως κινείται στο αντίθετο ρεύμα της υποτιθέμενης πρόθεσης της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόσβαση στη διάγνωση και τον έλεγχο της νόσου. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/nomos-4737-2020-phek-204a-22-10-2020.html

«Το φαρμακείο δεν είναι περίπτερο πώλησης υλικών, αλλά σοβαρός χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ως εκ τούτου όλοι όσοι ασχολούνται με θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο χώρος αυτός λειτουργεί πανελλαδικά 24 ώρες το 24ωρο προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες για την ταχεία και ασφαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, ειδικά τη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε» δήλωνε τότε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Αττικής.

θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, υπήρχαν φαρμακεία που με έμμεσους τρόπους, όπως με την διάθεση μέσω e-shop, επέμειναν το προηγούμενο διάστημα να διαθέτουν στο κοινό rapid tests, ωστόσο σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς τα προβλήματα από την πρόχειρη και χωρίς σχέδιο κυβερνητική απόφαση είναι πολλά.