«Οι αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρά τις μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ενδοχώρα, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών παραμένει κρίσιμη. Στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, βρίσκονται  περίπου 15.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 2.800 άτομα, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, διαμένουν 5.000 άτομα (χωρητικότητα 1.000), στη Σάμο 6.200 (χωρητικότητα 650), στη Λέρο 2.270 (χωρητικότητα 860), στην Κω 3.755 (χωρητικότητα 816). Στη Χίο, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός χθες, για μία ακόμη φορά, απέκλεισαν την πρόσβαση στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ζητώντας να αποσυμφορηθεί άμεσα η δομή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά. Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται οι δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν κτίρια σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για περιορισμένες και υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες «είναι αναμενόμενες και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό. Αναφορικά με το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν άγνοια για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για μεταφορά αιτούντων άσυλο, οι ίδιες πηγές, κατά την Καθημερινή, σημειώνουν ότι καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου δεν γίνεται κρυφά. «Σε διαφορετική περίπτωση, πώς γνωρίζουν όσοι αντιδρούν ότι θα έρθουν αιτούντες άσυλο στην περιοχή;» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Μαθήματα ξενοφοβικής λογιστικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μόλις μια μέρα πριν, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα ξενοφοβίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Μάλιστα, συνέχισε την ρητορική της κυβέρνησης για «προσφυγικό προφίλ» σημειώνοντας ότι προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών κέντρων για όσους εισήλθαν «παράνομα» στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες οι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, έχουν πέσει θύματα ξενοφοβικών «δράσεων», από «αγανακτισμένους» πολίτες που έχουν απειλήσει ακόμα και να πάρουν τις καραμπίνες,

Ενδεικτικά, πριν από δύο εβδομάδες κάτοικοι στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής τους, έχοντας συγκεντρωθεί και δημιουργήσει μπλόκο ώστε να μην μεταφερθούν οι περίπου 200 άνθρωποι σε ξενοδοχεία της περιοχής.