Την παρουσίαση την εκ νέου ανάπλασης του ΟΑΚΑ προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ), έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Η υλοποίηση του Masterplan αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.

Το έργο «είναι καταρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις, τις μεταβολές στις υποδομές. Θα προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

Σε συνδυασμό με την ανάδειξη άλλων χώρων, όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο, «το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε όμως πως «το μεγάλο όφελος» από την όλη παρέμβαση «θα είναι κοινωνικό», καθώς «το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους». «Ήδη, με τα προβλήματα που έχει ο χώρος, προσελκύει σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την παρέμβαση την οποία θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του ΟΑΚΑ. Το νέο και σύγχρονο ΟΑΚΑ θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση», ανέφερε παρουσιάζοντας το Master Plan ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.