Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% – ποσοστό υψηλότερο από το 50% που αρχικά προβλεπόταν- αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν επίσης συμπληρωματικούς τίτλους η απόδοση των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, και κατά συνέπεια θα αυξηθεί εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιωθεί ταχύτερα από το προβλεπόμενο.

Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας μέρα

Για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, της νέας δανειακής σύμβασης, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας, μίλησε ο πρωθυπουργός, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε στις Βρυξέλες:

 «Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα… φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει».

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Ωστόσο, και ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Η επόμενη μέρα του Eurogroup, θα φέρει υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ειδικός λογαριασμός και μόνιμη επιτήρηση

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την εισροή των κεφαλαίων βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε ακόμη ο Ρεν, οι ελεγκτές θα έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς ESM και EFSF, ο Ρεν τόνισε πως θα είναι πιθανή η ένωσή τους, ενώ πρόσθεσε πως ο συνδυασμός των δύο θα δημιουργήσει νέους πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμφωνία στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, περιμένοντας πρώτα και τις prior actions από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Με το πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει σε τροχιά».