Αναγκαίο χαρακτήρισε το μέτρο του έκτακτου φόρου ακινήτων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή.
Σημείωσε ότι έγιναν λάθη από τους δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν.
Διευκρίνισε ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, υπάρχουν ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα εξαιρούνται πραγματικά όσοι αδυνατούν να πληρώσουν (πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι), χωρίς όμως να καταστρατηγηθεί το μέτρο. Ακόμα σε αυτήν θα προβλέπεται διαδικασία για διόρθωση λαθών.
Ο Λ. Παπαδήμος παραδέχθηκε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων επιλέχθηκε με δεδομένες τις αδυναμίες συλλογής δημοσίων εσόδων. Επισήμανε ωστόσο πως όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν προτεραιότητά του η αναζήτηση τρόπων ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασθενείς. «Δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν», τόνισε.
Την κατάργηση του τέλους ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Την κατάργηση του μέτρου ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε από τους πολίτες να μην το πληρώσουν. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας, καθώς θα είναι «τελικά σαν να πληρώνουμε νοίκι».
«Το χαράτσι είναι και αντισυνταγματικό και έξω από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε την εντύπωση ότι αυτές οι παρανομίες θα μείνουν ασυγχώρητες;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΣτΕ το ειδικό τέλος
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο μήνες και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αίτηση ακύρωσης ζητά από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν η σύνδεση του έκτακτου φόρου με την διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι εκβιαστική, παράνομη ή συνταγματική, καθώς το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, όπως υποστηρίζει, δεν φέρει ανταποδοτικά οφέλη για του ιδιοκτήτες ακινήτων και για τον λόγο αυτόν δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο.