Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας προσπάθησε να καθησυχάσει το κόμμα της και το κοινό την Κυριακή, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να «προετοιμάσει το έδαφος» για ένα οικονομικό σχέδιο που είδε τη λίρα να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το κόστος δανεισμού του δημοσίου να εκτινάσσεται στα ύψη.

Υπερασπίστηκε το «σχέδιο ανάπτυξής» της, ένα πακέτο μέτρων μείωσης των φόρων που επενδυτές και πολλοί οικονομολόγοι επέκριναν. Είπε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, υποδηλώνοντας ότι οι επικριτές δεν αντιλήφθηκαν το βάθος των προβλημάτων της Βρετανίας και ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να τα εξηγήσει.

Δεν αρνήθηκε ότι το σχέδιο απαιτεί περικοπές δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και αρνήθηκε να δεσμευτεί για αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ενώ ενέκρινε μείωση φόρων για τους πλουσιότερους.

Κι όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται δημοσκοπική καθίζηση για τους Συντηρητικούς. Δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου που διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη έδειξε ότι το 54% υποστηρίζει τους Εργατικούς και μόλις το 21% τους Συντηρητικούς.