Οι τροποποιήσεις, στο παρά πέντε, όσον αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, καθιστούν αυστηρότερο το σκέλος της επιδότησης των δανειακών υποχρεώσεων από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ήρθη η αρχική διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα κάλυπτε από το 2017 και μετά τη ζημία των τραπεζών που θα προέκυπτε εφόσον οι καταβολές του δανειολήπτη στις τράπεζες θα ήταν λιγότερες από ό,τι όριζε το δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016 και δεν θα περιλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις ούτε και τις αιτήσεις που θα έχουν κατατεθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Απαλείφθηκε διάταξη το απόγευμα 

Ειδικότερα, από το σχέδιο νόμου απαλείφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η διάταξη που ανέφερε ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1/1/2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».

Πέραν όμως της απαλοιφής αυτής, στον νόμο συμπεριλήφθηκε και διάταξη η οποία ορίζει ότι «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους αδύναμους δανειολήπτες, οι οποίοι αιτηθούν και λάβουν οικονομική βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών τους από το Δημόσιο, δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το Δημόσιο θα καταβάλλει τη συμμετοχή του για το 2016, ώστε το δάνειο παραμένει ενήμερο, άσχετα αν ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

Δεν παρέδωσε την έδρα ο Νικολόπουλος

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στάση βουλευτών της συγκυβέρνησης που διαφοροποίησαν τη στάση τους κατά την ψηφοφορία. Ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, όπως του ζητήθηκε.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε πως προεκλογικά τα κόμματα που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση δεν είχαν υποσχεθεί αυτά που ψηφίστηκαν την Πέμπτη στη Βουλή και πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα της παράδοσης της βουλευτικής έδρας:

«Θα είχε δίκιο ο Πάνος αν είχαμε εκλεγεί με αυτό το πρόγραμμα τότε ναι θα έπρεπε να παραδώσω την έδρα μου. Όμως εμείς ο Πάνος με τους ΑΝΕΛ κι εγώ με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εκλεγήκαμε υποσχόμενοι την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ενίσχυση των αδυνάτων. Αυτά δεν τα κάναμε» είπε στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ούτε ο Πάνος Καμμένος όταν παραιτήθηκε από τη ΝΔ, παρέδωσε την έδρα του στη Βουλή. Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα πως θα παραμείνει στη Βουλή «ως τρίτος και ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος, που θα στηρίζει κάθε τι καλό και αναγκαίο. Δεν μας το ζήτησε κανείς αλλά κι εμείς δεν ζητάμε τίποτα».

Αποπομπή Σακελλαρίδη, διαγραφή Παναγούλη

Των διαγραφών προηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης η αποπομπή από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλοτε στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. 

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, για τις πρόσφατες εκλογές, με βαριά καρδιά θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να λιγοψυχήσει τότε που το κόμμα είχε υποστεί διάσπαση και βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Όσον αφορά τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη, αυτή ήλθε μετά τη γραπτή δήλωσή του, που διένυμε συνεργάτης του βουλευτή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ο Στ. Παναγούλης εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τις αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής».