Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, πολύ μεγαλύτερου έναντι του μνημονιακού στόχου, επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται το αδιάκοπο αλαλούμ των εκτός τόπου και χρόνου εκτιμήσεων και προβλέψεων ενός διψασμένου για “αίμα” κουαρτέτου». Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτή η υπερφορολόγηση είχε ως οδυνηρές συνέπειες το στράγγισμα της αγοράς, την φυγή καταθέσεων, την πτώση της κατανάλωσης, την συνέχιση της ύφεσης στην οικονομία, την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα και στην πραγματικότητα αύξηση, της ανεργίας, τα νέα ''λουκέτα'' στην αγορά, την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της κοινωνικής εξαθλίωσης».
«To μέγιστο πρόβλημα για την χώρα είναι το άδικο, απεχθές και μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και βεβαίως τα δυσθεώρητα ιδιωτικά χρέη, που πνίγουν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την παραγωγική δραστηριότητα», είπε ο γραμματέας της ΛΑ.Ε και τόνισε πως βασική δέσμευση του κόμματος και μόνη επιλογή ανάσας για την οικονομία και την κοινωνία, είναι η διαγραφή του λεγόμενου χρέους και η ευρεία “σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη.
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τραγικό και πρωτοφανές ότι η κυβέρνηση παρευρέθηκε δια του Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Παπαδημητρίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ως άβουλος θεατής και παρατηρητής, χωρίς να διαθέτει δική της πρόταση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος.Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει να συμφωνήσουν Γερμανία και ΔΝΤ σε μια οποιαδήποτε δέσμη μέτρων για το χρέος για να σπεύσει να προσυπογράψει με ανακούφιση το αποτέλεσμα της, όσο ασύμφορο και αν είναι για την Ελλάδα και το μέλλον της. «Και η χειρότερη αποικία δεν έχει υποστεί τέτοιο κατάντημα μιας τέτοιας άνευ όρων πλήρους εκχώρησης της και παράδοσης», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Σημείωσε ότι «μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει τη μνημονιακή υποδούλωση, να καταστήσει παρελθόν την κατοχή και την λιτότητα, να σταματήσει να βάζει στο λαιμό της την θηλιά των πιστώσεων από ΕΕ και ΔΝΤ και να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό νόμισμα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι εφικτή, ρεαλιστική, βιώσιμη και μπορεί να θέσει άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά την χώρα».
Καταλήγοντας ο κ. Λαφαζάνης είπε πως «με το εθνικό νόμισμα, την επεκτατική και ευνοϊκή χρηματοδοτική μας πολιτική και με τον αταλάντευτο παραγωγικό προσανατολισμό του προγράμματος και της προσπάθειας μας, θα επιτύχουμε από το πρώτο διάστημα αξιοσημείωτα πλεονάσματα στις συνολικές εξωτερικές μας συναλλαγές» και σημείωσε ότι «θα υπάρξει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση που θα μπορεί να βασιστεί και σε ένα πρόσθετο συναλλαγματικό απόθεμα που θα έχει ως πρώτο στήριγμα του τα ευρώ που βρίσκονται σήμερα στο δημόσιο και τα εγχώρια ευρώ που σταδιακά, εκ των πραγμάτων, θα αντικαθίστανται με το νέο εθνικό νόμισμα».