Μία υπόθεση που κρατάει πάνω από 20 χρόνια, με μία σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε το 2003, επί υπουργίας Άκη Τσοχαντζόπουλου με αντίτιμο 15.000 ευρώ, όπως καταγγέλλεται. Με μία δικαστική διαμάχη χρόνων μεταξύ Δημοσίου και Ομίλου Μαντωνακάκη, που κατέληξε σε δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ και σχέδια για συμβιβασμό περίπου 300 εκατ., που θα πληρώσει η ΕΤΑΔ. Μαζί με τον οικονομικό συμβιβασμό προβλέπεται, καταπώς φαίνεται, και η επανεκκίνηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των δύο παραλιών. Πριν λίγες μέρες, Δήμος Σαρωνικού και Συντονιστικό Αγώνα οργάνωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ενημέρωσαν για το ζήτημα.
«Πριν από έναν μήνα περίπου, τέλη Ιουλίου, είδαμε να καταστρέφεται ένα μικρό θεατράκι που υπήρχε στη μία από τις δύο παραλίες, στο “Πεύκο”, ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο που υπάρχει εκεί. Τότε μάθαμε ότι η ΕΤΑΔ έχει παραχωρήσει τις δύο παραλίες στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, για να κλείσουν οι παραλίες και να επεκταθεί το ξενοδοχείο σε αυτές τις δύο παραλίες. Αν συμβεί αυτό, κανένας πολίτης δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις παραλίες. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε, ο Πολιτιστικός Σύλλογος στον οποίον είμαι αντιπρόεδρος έκανε έκτακτη συνέλευση και από εκεί άρχισε, με τη δημιουργία του Συντονιστικού Αγώνα, να κλιμακώνεται ένας αγώνας σε τρία επίπεδα: Σε κινηματικό, σε πολιτικό και σε νομικό. Είναι σε εξέλιξη και τα τρία αυτά επίπεδα, έχουμε κάνει πάρα πολλές δράσεις σε κινηματικό επίπεδο» ανέφερε αρχικά στο TPP, ο Γιώργος Βήχας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για Ελεύθερες Παραλίες.
«Μιλάμε για δύο παραλίες που είναι δίπλα στο Grand Resort. Μιλάμε για ένα παραλιακό μέτωπο 1.600 μέτρων, 44 στρέμματα και το σχέδιο που έχουν προς υλοποίηση είναι να περιφραχθούν αυτές οι παραλίες, να είναι μια επέκταση του ξενοδοχείου, να δημιουργηθούν βίλες ή άλλα σπίτια» εξήγησε το μέλος του Συντονιστικού.
«Ήδη είναι σε εξέλιξη το “Μικρό Ελληνικό” όπως το έχουν ονομάσει, στη Σαρωνίδα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Θα γίνει και μία μαρίνα στην περιοχή, είχαν ξεκινήσει με 100 θέσεις έχουν φτάσεις στις πάνω από 300. Άρα ουσιαστικά θα γίνει ένα ενιαίο έργο. Γι αυτό λέμε ότι ο αγώνας που δίνουμε εδώ στο Λαγονήσι δεν είναι τοπικό αγώνας, είναι ένας αγώνας εναντίον της οποιασδήποτε παραχώρησης δημοσίου πλούτου. Δεν μπορούμε να παραχωρούμε τον πλούτο μας στον κάθε επιχειρηματία».
Μετά από μία δικαστική διαμάχη που κράτησε πάνω από 10 χρόνια, «πέρσι εκδικάστηκε στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ένα υπέρογκο ποσό 800 εκατ. και μετά απόι αυ΄την την εκδίκαση έρχεται σε συνεννόηση το κράτος, να του μειώσει κατά πολύ αυτό το ποσό και να του παραχωρήσει, σύμφωνα με τη σύμβαση του 2003, αυτές τις δύο παραλίες». Σχολιάζει επίσης ότι «δεν ξέρουμε ποιες αστοχίες συνέβησαν από την πλευρά του Δημοσίου, στη διαμάχη μεταξύ Δημοσίου και επιχειρηματία. Ίσως και ο όρος αστοχίες να είναι επιεικής». Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει τεράστιο πεδίο για να κινηθούμε σε νομικό επίπεδο».
Την Τρίτη, ο Δήμος Σαρωνικού και το «Συντονιστικό Αγώνα για Ελεύθερες Παραλίες» διοργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία, στην παραλία Γλύστρα, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών και μαζική συμμετοχή των πολιτών.
«Εμείς, οι κάτοικοι, έχουμε δηλώσει ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο. Κι όταν λέω με κάθε τρόπο εννοούμε ότι αν χρειαστεί, θα βάλουμε και τα σώματά μας απέναντι στα ΜΑΤ. Δεν θα αφήσουμε με κανέναν τρόπο να παραχωρηθούν οι παραλίες μας» τόνισε επίσης ο κ.Βήχας.
Δήμαρχος Σαρωνικού: Αφορά όχι μόνο τους δημότες μας αλλά όλους τους πολίτες της Αττικής
Στο πολευρά των κατοίκων είναι από την αρχή ο δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ», σημείωσε ότι το ζήτημα «αφορά όχι μόνο τους δημότες μας άλλα όλους τους πολίτες της Αττικής γιατί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο δήμος μας υποδέχεται 1,5 εκατομμύριο άτομα το καλοκαίρι».
Τόνισε επίσης ότι «είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αρκετά περίπλοκη και έχει να κάνει με τρείς διαφορετικές συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ της επιχείρησης και της ΕΤΑΔ, ενώ πρόσθεσε πως «το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σοβαρά νομικά θέματα και με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, τις οποίες ο δήμος επανεξετάζει. Δεν μπορεί να γίνεται τεράστια προσπάθεια, τώρα, με το My coast και να βλέπουμε με ακρίβεια εκατοστού που είναι η κάθε ομπρέλα και σε έναν από τους κεντρικότερους δήμους της Αττικής να κλείνουμε τελείως την πρόσβαση στην παραλία.
«Το ότι είναι σκανδαλώδης η σύμβαση είναι πασιφανές και μόνο από το γεγονός ότι παραχωρεί στον επιχειρηματία 44 στρέμματα παραλίας έναντι 15.000 ευρώ το χρόνο, για 99 χρόνια, όταν για 100 τμ στο Λαγονήσι το ενοίκιο είναι 20-25.000 ευρώ το χρόνο!» κατήγγειλε επίσης ο δήμαρχος Σαρωνικού.
«Σε λιγότερο από 15 μέρες έχουν μαζευτεί 12.000 υπογραφές στους 30.000 κατοίκους του δήμου που ζητούν απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές. Όλες οι παρατάξεις του δήμου συμπορευόμαστε σε αυτή την προσπάθεια και μαζί με τους κατοίκους και το Συντονιστικό Αγώνα για Ελεύθερες Παραλίες βρισκόμαστε κάθε μέρα στα επίμαχα σημεία. Η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έχει πει ότι θα εκτελέσει το σχέδιο, κάτι τέτοιο όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Και όπως έχουμε δει ιστορικά όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα σχέδιο, αυτό δεν περνάει» ανέφερε επίσης.
Στο πλευρό του αγώνα δημοτικής αρχής και κατοίκων έχουν ταχθεί το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.