Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σπάρτης αναφέρει:  «Η 26η Νοεμβρίου 1943 είναι ημέρα μνήμης, τιμής, ημέρα που εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Είναι η ημέρα στην οποία με τεράστια δύναμη ψυχής, ιδανικά και αξίες για να νικήσει η ζωή, θυσιάστηκαν 118 αγωνιστές, Λάκωνες πατριώτες καθώς εκτελέστηκαν από τους Ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία τιμούμε τη μνήμη των αλύγιστων αγωνιστών στον τόπο θυσίας τους στο Μονοδέντρι, αλλά και στην πόλη της Σπάρτης, στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και προσθέτει πως είχε προσκληθεί «αυτός που είχε ως κηροζίνη στην εκλογή του κόμματός του τον εγκληματία ναζιστή Κασιδιάρη. Αυτός που θέλησε να πάρει το κόμμα του τη θέση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”. Εκπρόσωπος ενός κόμματος, που το κρύβει αλλά ταυτίζεται με την ιδεολογία των Γερμανών κατακτητών και των ταγματασφαλιτών. Αυτός και οι όμοιοι του, που διαστρεβλώνουν την ιστορία και τα γεγονότα της εποχής».

Αναρωτιέται επίσης τι συνδέει τη δημοτική Αρχή με τέτοια μορφώματα και υπογραμμίζει πως «αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου, με αφορμή και αυτό το γεγονός πόσο υποκριτική ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της ονομασίας αυτού του μορφώματος χωρίς όμως να θιχτεί η ουσία του πολιτικού περιεχομένου (που μόνο η παράταξη μας είχε θέσει). Πόσο ανησυχητική γίνεται πλέον η σχέση του συγκεκριμένου χώρου με την περιοχή και τα τοπικά κρατικά όργανα».

Τέλος, σημειώνει πως γεννιούνται ταυτόχρονα διάφορα ερωτήματα όπως αν ο Β. Στίγκας ήταν προσκεκλημένος του Δήμου, ως διοργανώτρια αρχή και αν «η παρουσία του στην συγκεκριμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης, πώς έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, κατόχους αιρετών θέσεων και εκπροσώπους κομμάτων; Νιώθουν περήφανοι για τον πλουραλισμό της δημοκρατίας τους;» ενώ καταλήγοντας τονίζει, απευθυνόμενη στους Λάκωνες και όχι στους θεσμικούς παράγοντες, πως «επειδή ο τόπος μας έχει ματώσει από τους φασίστες, “το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».