Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στην παλιά Γαλλική αποικία, το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Κεϊτά και τη διάλυση του κοινοβουλίου.  Οι στρατιωτικοί που οδήγησαν τον πρόεδρο Κεϊτά σε παραίτηση, δήλωσαν από τηλεοράσεως λίγες ώρες αργότερα ότι στόχος τους είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στο Μάλι και επιθυμούν να προχωρήσει «σύντομα» η χώρα σε εκλογές.

Ο μέχρι εχθές πρόεδρος, 75χρονος Ιμπραήμ Μπουμπάκαρ Κεϊτά, παραιτήθηκε την Τρίτη, και διέλυσε και το κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για εκλογές.

Το διάγγελμα των πραξικοπηματιών, που πάντως έχουν την λαϊκή αποδοχή και έφτασαν στο προεδρικό καταχειροκροτούμενοι από τα συγκεντρωμένα πλήθη, διάβασε, στην κρατική τηλεόραση, ο συνταγματάρχης   Ισμαήλ Ουαγκέ. Ανήκει στην ηγετική ομάδα των μεσαίου βαθμού στρατιωτικών που προχώρησαν στο, επιτυχές και λαοφιλές όπως όλα δείχνουν, πραξικόπημα, οι οποίοι έχουν σχηματίσει την στρατιωτική ένωση «Εθνική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λαού» με στόχο «να μην αφεθεί η ώρα να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη καταστροφή».

«Το Μάλι βυθίζεται βαθύτερα στο χάος, μέρα με τη μέρα, αναρχία και ανασφάλεια εξαιτίας όσων είναι υπεύθυνη για τη μοίρα του. Η πραγματική δημοκρατία δεν συνοδεύεται από εφησυχασμό, ούτε αδυναμία των κρατούντων, η οποία πρέπει να εγγυάται την ελευθερία και την ασφάλεια του λαού», είπε ο συνταγματάρχης. «Όλες οι διεθνείς συμφωνίες ισχύουν και όλες οι διεθνείς δυνάμεις [των 10.000 κυανόκρανων περιλαμβανομένων] πρέπει να παραμείνουν στη χώρα για να αποκατασταθεί η σταθερότητα», είπε επίσης, καθησυχάζοντας το διεθνή παράγοντα.

Τα κράτη της Δυτικής Αφρικής, που τα περισσότερα υπήρξαν υπό την αποικιοκρατική Γαλλία, σπανίως ζουν αναίμακτα πραξικοπήματα, ωστόσο τέτοιο αποδείχθηκε το συγκεκριμένο στο Μάλι, το οποίο μάλιστα δήλωσε «αφοσίωση στη διαδικασία του Αλγερίου», της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2015 μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, κυρίως ακραίων ισλαμιστών, που δρουν στα βόρεια της χώρας.

Ο Κεϊτά είχε την υποστήριξη των παλαιών αποικιοκρατών όπως και της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), που έκλεισαν τα σύνορά τους με το Μάλι. Η Κοινότητα έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή ομάδες «υψηλών αξιωματούχων» που θα διαπραγματευτούν «την επιστροφή της χώρας στη συνταγματική δημοκρατία».

Για το θέμα ενημερώνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά σχετικό αίτημα της Γαλλίας και του Νίγηρα.

Η παραίτηση του Κεϊτά ήταν κυρίαρχο αίτημα στους δρόμους της χώρας, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν καθημερινά, διαμαρτυρώμενοι για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα ασφαλείας και εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών της χώρας. Ωστόσο, αν και οι λαϊκές δυνάμεις υποδέχθηκαν θετικά το στρατό στους δρόμους, η ηγεσία της λαϊκής εξέγερσης τονίζει ότι δεν πρόκειται για δικά της μέλη ή επιρροές, αλλά θα έρθουν σύντομα σε επαφή με τους πραξικοπηματίες.

Ο Κεϊτά είχε στα χέρια του το αίμα τουλάχιστον 14 διαδηλωτών, που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, μόνο στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο, ενώ άγνωστο παραμένει αν έχουν υπάρξει θύματα σε άλλες πόλεις.