Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει:

«Έχουμε το δίκιο και τα επιχειρήματα, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα (ξανά) βγούμε νικητές.

Διεκδικούμε:

  • Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι την μεταβίβαση στον νέο  ιδιοκτήτη.
  • Την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την συνέχιση της εργασία μας σε αυτή.
  • Να μην ερημώσουν τα χωριά μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Έχει ιδιαίτερη αξία και είναι κατάκτηση να έχεις επιχειρήματα, προτάσεις, ντοκουμέντα, αποδείξεις, ενότητα, μαζικότητα, αγωνιστική δυναμική, ετοιμότητα, αντοχή και έκφραση αλληλεγγύης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναγκάζουν να σε σέβεται (όχι να σ’ αγαπά), ακόμη και ο αντίπαλος.

Όταν στα υπουργεία ανοίγουμε την επιχειρηματολογία μας, τους «πιάνει αμηχανία»:

«Ο νόμος που ψηφίσατε προβλέπει εν λειτουργία με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Η διαδικασία μεταβίβασης είναι σε εξέλιξη, με τον νέο ιδιοκτήτη έχουμε έρθει σε επαφή και αναγνωρίζει την διασφάλιση των ειδικευμένων εργαζομένων ως κεφάλαιο, εσείς γιατί προσπαθείτε να μας διώξετε. Δεν χρειάζεται να μας πετάξετε στα προγράμματα ανεργίας και να ερημώσουν τα χωριά μας γύρω από την ΛΑΡΚΟ, δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος. Σας καλούμε να ανοίξει διάλογος στην βάση της τεκμηριωμένης πρότασης των εργαζομένων, να παραμείνουμε στην ΛΑΡΚΟ χωρίς να σπαταλάτε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατεβάστε την ηλεκτρονική πλατφόρμα πού μας προσδιορίζει ως άνεργους της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και στη Ουγκάντα το υπουργείο εργασίας κρατάει τα προσχήματα κτλπ».

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο πολλές φορές να μας λένε «έχετε δίκιο, αλλά…».

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, με διάθεση από την πλευρά μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου στην βάση του πλαισίου διεκδίκησης που έχουμε, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τη νέα Υπουργό Εργασίας κ. Κεραμέως.

Παράλληλα όμως με αυτό, δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε ξεκάθαρο  ότι την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 10:00πμ στην Ευελπίδων, δεν διεξάγεται μία απλή δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων και της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων.

Από τη μία πλευρά είμαστε όλοι εμείς και από την άλλη πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση,  η Κυβερνητική στρατηγική και οι μηχανισμοί στήριξης της.

Είμαστε έτοιμοι για την διαδικασία της εκδίκασης. Έχουμε επιχειρήματα, αποδείξεις, ντοκουμέντα, το δίκιο. Είμαστε σε ετοιμότητα να κλιμακώσουμε με οποιαδήποτε μορφή πάλης χρειαστεί.

Η μαζικότητα και η έκφραση αλληλεγγύης είναι καθοριστικά για  να επιτύχουμε νέα παράταση της εργασίας μας στη ΛΑΡΚΟ. Με αυτό τον στόχο, τις επόμενες ημέρες το σωματείο μας θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης στα Λαρκοχώρια.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Παράταση των συμβάσεων εργασίας μέχρι την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη.

Ζήτω η Εργατική Αλληλεγγύη.

Καλή αντάμωση».