Στη Λιθουανία κατέφυγε η υποψήφια της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες η ημέρες στη Λευκορωσία.

Μετά την ανακοίνωση των exit poll η Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, αμφισβήτησε ανοιχτά την επανεκλογή του συντηρητικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ την πληροφορία για το που βρίσκεται ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα της αντιπολίτευσης έλαβε περίπου το 10% των ψήφων.

Η Τιχανόφσκαγια που κατέβηκε για το χρίσμα πριν από λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ, υποψήφιου για την προεδρία, αρνήθηκε τα αποτελέσματα των exit poll τονίζοντας ότι «πιστεύω σε αυτά που βλέπω» και ότι «η πλειοψηφία ήταν με το μέρος μας».

Καθώς οι διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, Η ομάδα της Τιχανούσκαγια δεν μπορούσε χθες, Δευτέρα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, αφού εκείνη έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής. Νωρίτερα, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως θεωρεί ότι εκείνη κέρδισε τις εκλογές και όχι ο Λουκασένκο. Δήλωσε ωστόσο ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για να αποφευχθούν «προκλήσεις».

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια την παραμονή των εκλογών αναγκάστηκε να φύγει από το διαμέρισμα της για λόγους ασφαλείας, όταν η αστυνομία συνέλαβε άτομα του στενού της περιβάλλοντος από την προεκλογικής της εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να την εκφοβίσει πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι έχει αναγκαστεί να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό, όταν έλαβε απειλές ότι θα της τα πάρουν και θα τα στείλουν σε ορφανοτροφείο.

Από τις διαδηλώσεις συνολικά και τις δύο ημέρες έχουν τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι από τις αστυνομικές αρχές ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ένας εκ των διαδηλωτών έχασε τη ζωή του όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στη διάρκεια των επεισοδίων.

«Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά ο μηχανισμός αυτός εξερράγη στα χέρια του» και τον σκότωσε.

Όπως καταγράφει ο Guardian, υπήρξε εκτεταμένη χρήση σφαιρών από καουτσούκ αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ από την Κυριακή υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 3000 προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις.

Αστυνομική καταστολή και καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία

Ο Λουκατσένκο υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχία.

Η Τιχανούσκαγια σταμάτησε τις εμφανίσεις της με τους διαδηλωτές με την ομάδα της να αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι για εντάσεις με την εμφάνιση της εκεί.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι διαμαρτυρίες σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκεντρωθεί  χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος μπροστάρης, αν και η επιρροή των μπλόγκερ για των συντονισμό των διαδηλώσεων είναι μεγάλη.

Ανησυχία και καταδίκη από τις ΗΠΑ

«Προτρέπουμε τη λευκορωσική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και να απέχει από τη χρήση βίας», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. «Ο εκφοβισμός των υποψηφίων της αντιπολίτευσης και η φυλάκιση ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» το μόνο που έκαναν ήταν να «αμαυρώσουν» την εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία εναντίον διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Σε χωριστή τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, «καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη βία εναντίον των διαδηλωτών και τις συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης». Οι εκλογές στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πομπέο στηλίτευσε επίσης τις διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο που εμποδίζει «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».