Σε συμφωνία έφτασαν τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την πρόταση που θα κατατεθεί για ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για το πράσινο πιστοποιητικό.
Μετά από τρεις γύρους διαπραγματεύσεων και ενώ η συμφωνία φαινόταν να καταρρέει, στην τέταρτη διαβούλευση, την Πέμπτη 20 Μαΐου, με ανακοίνωσή του στο Twitter, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς ανακοίνωσε: «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών».
White smoke: we have a deal on the Commission’s proposal on the EU Digital Covid Certificate.
I welcome today’s provisional agreement reached by @Europarl_EN and @EUCouncil.
We delivered on this new tool in record time to safeguard #FreeMovement for all citizens.?? pic.twitter.com/Fkgyohff2i
— Didier Reynders (@dreynders) May 20, 2021
Οι θεσμοί συμφώνησαν στο περιεχόμενο, τη χρήση και το όνομα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Θα λέγεται Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Κορονοϊού (EU Digital Covid Certificate) σκοπός του είναι να διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός της ΕΕ και θα είναι μία «ψηφιακή απόδειξη» ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχει αρνητικό τεστ ή έχει νοσήσει από τον ιό.
Σύμφωνα επίσης με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, το πιστοποιητικό θα είναι είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχει έναν κωδικό QR, θα είναι δωρεάν, θα είναι στην γλώσσα του κατόχου του και στα αγγλικά και θα έχει ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τα παραπάνω, η συμφωνία προβλέπει και τη διάθεση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τεστ για τον κορονοϊό, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα έχουν προσιτές τιμές και θα είναι προσβάσιμα σε όλους.
Ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.