Στα έδρανα του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα του οργανισμού προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει πέντε γενικές γραμματείες και 440 άτομα, μετακλητούς και δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες που θα συνάψουν «ειδικές συμβάσεις».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι 440 θέσεις αφορούν 100 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, 340 οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και φυσικά, πλήθους δημοσιογράφων. Ακόμα πιο ειδικά, αναφέρεται πως οι 210 από τους 340 θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου δικαίου, και 130 με θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το κόστος κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 184.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στον συστημικό Τύπο, οι γενικές γραμματείες θα είναι:

  • Πρωθυπουργού
  • Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων,
  • Συντονισμού,
  • Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και
  • Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου.

Από τις πέντε γενικές γραμματείες, οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για αυτήν του Πρωθυπουργού, αλλά και της Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και για τις στοχεύσεις τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη για αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, του σχεδιασμού και της δράσης κατά τη διάρκεια πολέμου ή έκτακτης ανάγκης των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθώς και μέριμνα για τη διαχείριση κρίσεων και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της Προεδρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, εκτός του ιδιαίτερου γραφείου, με πρωταγωνιστές τους στενούς συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλέπεται να συγκροτείται από 16 τομείς – γραφεία, μεταξύ των οποίων, γραφεία Τύπου, Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας, Στρατηγικού Σχεδιασμού, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Διπλωματικό, Νομικό, Οικονομικό, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μακεδονίας, και άλλα.

Αναφορικά με τις υπερεξουσίες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποστολή που αφορά «την υποστήριξη των κυβερνητικών μελών στον τομέα έγκαιρης και έγκυρης επικοινωνίας της κοινής γνώμης εντός και εκτός Ελλάδος, για το κυβερνητικό έργο, καθώς και η υποστήριξη του κυβερνητικού εκπροσώπου».

Όπως αναφέρεται, στην αποστολή της περιλαμβάνεται η υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων σε θέματα ενημέρωσης, η διασφάλιση έγκυρης, αντικειμενικής και πολυφωνικής πληροφόρησης των πολιτών, η άσκηση των ρυθμιστικών και κρατικών εποπτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν τον χώρο των ΜΜΕ, η παρακολούθηση και η εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί Τύπου, κ.λπ.

Όχι τυχαία, υπογραμμίζεται πως στην εποπτεία της ανήκει η κρατική τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αναφορές μάλιστα στην «επεξεργασία και διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου» για την οργάνωση και την λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Ακόμα, περιγράφεται ως αποστολή της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η ρύθμιση των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων διανομής του έντυπου Τύπου και των επαγγελματικών οργανώσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης, καθώς και η εποπτεία των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων.

Παράλληλα, τονίζεται πως το Τμήμα Μητρώων και Διαφάνειας της διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης είναι αρμόδιο για την τήρηση στοιχείων ως προς την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων και των άλλων εντύπων, όπως και για σύνταξη επετηρίδας του Ελληνικού Τύπου, για την εφαρμογή των διατάξεων ως προς την ίδρυση και λειτουργία πρακτορείων Τύπου και την διακίνηση του Τύπου γενικά, καθώς και την παρακολούθηση της ομαλής διακίνησής του, την σύνταξη καταστάσεων απασχολουμένων δημοσιογράφων σε Γραφεία Τύπου του Δημοσίου τομέα, την παροχή επαγγελματικών διευκολύνσεων στους εργαζόμενους στο Τύπο για την άσκηση του έργου τους, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες των περασμένων ετών, προβλέπεται η λειτουργία περιφερειακού γραφείου Τύπου στη Θεσσαλονίκη, υπαγόμενο μάλιστα απευθείας στη διεύθυνση Ενημέρωσης, το οποίο «θα καλύπτει τοπικά γεγονότα και θα ενημερώνει τις υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας».