Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

«Οι τηλεπικοινωνίες ξεπέρασαν συνολικά τα 170 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 29%» αναφέρεται στην έρευνα που σημειώνεται ότι «τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτέλεσαν τον οδηγό των εξελίξεων με την μέση τιμή τους να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα».

Τα smartphones δηλαδή πούλησαν «τρελά». Το ίδιο συνέβη και με τα tablets και τα laptops που ο τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. ευρώ: «μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στα οποία τα προϊόντα πληροφορικής κατέγραφαν άνοδο, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σημείωσαν οριακή πτώση (-1,9%)» λέει η GFK. Προσοχή, όμως: η πτώση δεν αναφέρεται σε μείωση τεμαχίων που πουλήθηκαν. Αυτά ήταν αυξημένα. Η πτώση αναφέρεται στον τζίρο λόγω της μείωσης στη μέση τιμή των προϊόντων αυτής της κατηγορίας.

Η έρευνα αναφέρεται επίσης σε ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, κονσόλες κ.α.

Απλά, τα στοιχεία για τα tablet και τα smartphones επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ψυχανεμίζεται κάποιος όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, βλέποντας γύρω του ανθρώπους που σαφώς είχαν υποπέσει σε οικονομική δυσπραγία αλλά που την ίδια ώρα λεφτά για κινητό και tablet μπορούσαν και έβρισκαν.

Το κινητό και το tablet ως «αντικαταθλιπτικό»? Ναι, πολλοί άφησαν άλλους λογαριασμούς απλήρωτους για να πάρουν ένα gadjetάκι… Από την άλλη, βέβαια, είναι και μερικοί που κλαίγονταν τα τελευταία χρόνια και που εδώ και ένα μήνα έχουν «σήκωσει» 10 δις. ευρώ από τις τράπεζες και τα κρατάνε σπίτι για παν ενδεχόμενο. Γιατί και grexit να γίνει, να μην έχουν λεφτά για ένα i-phone 6 ρε αδερφέ?