Σημαντικές σταδιακές αυξήσεις της τάξης του 10-15%, που θα υλοποιηθούν σε βάθος 3ετίας, παίρνουν στις αποδοχές τους οι έμμισθοι δικηγόροι που απασχολούνται σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και ΟΤΑ, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις για τους έμμισθους δικηγόρους των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
Οι αυξήσεις, που έχουν προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις στον δικηγορικό χώρο -και όχι μόνο- αφού παντού γίνονται μόνο περικοπές, προέρχονται με βάση υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με αυτές προβλέπεται ότι όποια διαφορά υπάρχει σε σύγκριση με τις παλαιότερες μηνιαίες αποδοχές, καταβάλλεται σύμφωνα με τον Ν. 4024/11 (άρθρο 29, π.2.), δηλαδή σταδιακά σε βάθος 3 ετών, ανάλογα με το ποσόν (τα 50 ευρώ άμεσα, ποσά έως 100 ευρώ εντός διετίας, κ.λπ.)
Για τους έμμισθους δικηγόρους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ η αύξηση προβλέπεται αναδρομικά από 1ης-11-11, καθώς ορίζεται ως βασικός μισθός για τους δικηγόρους στο Πρωτοδικείο ποσό 1.250 ευρώ (2ο μισθολογικό κλιμάκιο Ε' βαθμού), στο Εφετείο 1.652 ευρώ (2ο μισθολογικό κλιμάκιο Γ' βαθμού), στον Αρειο Πάγο 1.906 ευρώ (μισθός Β' βαθμού).
Στην απόφαση που συνυπογράφουν ο υφυπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, προβλέπεται η χορήγηση οικογενειακής παροχής και επιδομάτων εορτών (Χριστουγέννων, Πάσχα) και αδείας με τις περικοπές που προβλέπει ο Ν. 4024/11.
Επανέρχεται, όμως, και καταβάλλεται επιπλέον χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο έτη δικηγορίας από την ημερομηνία εγγραφής στα μητρώα του οικείου δικηγορικού συλλόγου. Το χρονοεπίδομα είχε καταργηθεί πριν από 8 χρόνια, με την αντίστοιχη υπουργική απόφαση του 2004.