Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 18.00 έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με αίτημα να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Julian Assange. Την πρωτοβουλία στηρίζει το ΜέΡΑ25. 

Ο Julian Assange, ο δημοσιογράφος που μέσα από τα Wikileaks αποκάλυψε εγκλήματα του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού, πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Εκεί αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βασανιστηρίων σε κολαστήρια όπως το Γκουαντάναμο ή ακόμα και θανατική ποινή, όπως έχουν ομολογήσει Αμερικάνοι αξιωματούχοι. Το βλέπουμε και στη χώρα μας: Η μόνη δημοσιογραφία που αντέχει η εξουσία είναι η υποταγμένη, η ενσωματωμένη στο σύστημα. Αλλά και η δικαιοσύνη, όταν δεν υπάρχει ένα δυνατό λαϊκό κίνημα ως εξισορροπητική δύναμη, συχνά λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εξουσίας.

Όταν λοιπόν μία εξουσία, όπως το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, θέλει να συντρίψει έναν αληθινό δημοσιογράφο, όπως ο Assange, η δικαιοσύνη από μόνη της δεν θα την αποτρέψει. Τα συναισθήματα που γεννιούνται από την υπόθεση αυτή είναι αντιφατικά.

Από τη μία η απαισιοδοξία που νιώθει κανείς όταν βλέπει τη βάρβαρη δύναμη του ιμπεριαλισμού να πέφτει πάνω σε έναν άνθρωπο. Από την άλλη το πείσμα και το σθένος του ίδιου δεν μας αφήνει να υποταχτούμε στο διαφαινόμενο συσχετισμό δύναμης.

Αν ένας οργανισμός όπως τα Wikileaks, κι ένας άνθρωπος όπως ο Julian Assange κατάφεραν να αντιστρέψουν το πανοπτικόν του Big Brother και να αποκαλύψουν τα εγκλήματα που οι ιμπεριαλιστές ήθελαν κρυμμένα, αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στο πρόσωπο του Julian Assange συμπυκνώνεται ο αγώνας της εποχής μας. Αν θα ζήσουμε ελεύθεροι ή σαν μοντέρνοι σκλάβοι, εξαρτάται από τον αγώνα που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε.

Σε αυτό τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος, καμία δεν είναι μόνη. Θα είμαστε στο πλευρό του Τζούλιαν για όσο χρειαστεί. Μέχρι να επικρατήσει το δίκιο, μέχρι την απελευθέρωση.