Το κείμενο είναι της οργάνωσης Challedu που δημιούργησε το παιχνίδι.

Το καινοτόμο παιχνίδι έχει ως στόχο την ενδυνάμωση ανθρώπων με αναπηρίες όλων των ηλικιών μέσω της ανάδειξης 100 Role models-ανθρώπων με αναπηρία που συνέβαλαν σημαντικά σε τομείς της κοινωνίας π.χ. επιστήμη, τέχνες, αθλητισμό, επιχειρήσεις.

Παίζοντας και μαθαίνοντας

«Παιχνίδι σημαίνει χαρά» λέει η Ασημίνα Μπρούζου, συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Challedu- inclusion | games | education» που δημιούργησε το παιχνίδι. «Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν φτιάξαμε ένα παιχνίδι ερωτήσεων ή δραστηριοτήτων, αλλά σχεδιάσαμε ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι, όπου κάποιος να θέλει να το παίξει ξανά και ξανά. Το “Legends of Disability” δεν είναι ένα παιχνίδι κεκτημένων γνώσεων που οι παίκτες πρέπει να ξέρουν από πριν τις απαντήσεις, αλλά τους δίνει την ευκαιρία να μαθαίνουν σταδιακά τα 100 Role models, μπαίνοντας όλο και περισσότερο στο νόημα του παιχνιδιού».

Ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι μαζί με τις προσβάσιμες εκδοχές του για ανθρώπους με νοητική αναπηρία ή τυφλούς και τον εκπαιδευτικό οδηγό που το συνοδεύει, είναι μόνον μια από τις δράσεις του έργου «Legends of Disability» που περιλαμβάνει και δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης, παρέμβασης και αυτό-συνηγορίας και απλώνεται σε τρεις πόλεις της Ελλάδας εμπλέκοντας συμμετοχικά χιλιάδες ανάπηρους και μη ανάπηρους συνανθρώπους μας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Challedu και εταίρους τους συλλόγους «Περπατώ» από Κομοτηνή, «Φροντίζω» από Πάτρα και «Best Buddies» από Αθήνα. Τη διαχείριση του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Πώς παίζεται το επιτραπέζιο;   

Τα βήματα που ακολουθεί για να παίξει κάποιος το παιχνίδι είναι απλά. Μπαίνεις στον σύνδεσμο https://challedu.com/legends-of-disabilities/  και στα εργαλεία και δράσεις του έργου κατεβάζεις από το link τα υλικά του παιχνιδιού, τα εκτυπώνεις και κάπου εκεί ξεκινά η διασκέδαση!

Για όσους δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία της εκτύπωσης, υπάρχουν στον ίδιο σύνδεσμο τα links για τη δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του επιτραπέζιου στην ειδική πλατφόρμα tabletopia.

Το παιχνίδι είναι συνεργατικό. Οι παίκτες αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις που τους θέτει το παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας τις κάρτες «δύναμης» σε συνδυασμό με τις κάρτες Role models με ανάπηρους ανθρώπους. Τελικός σκοπός είναι συλλογικά οι παίκτες να αντιμετωπίσουν όσες περισσότερες προκλήσεις μπορούν, πετυχαίνοντας τη νίκη.

Όπως καταλαβαίνετε οι 100 άνθρωποι με αναπηρία – Role models του παιχνιδιού, κάθε άλλο παρά τυχαία επιλέχθηκαν. Στόχος ήταν να παρουσιάσουμε ανθρώπους ανάπηρους τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που έχουν συμβάλει σημαντικά σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας. Επίσης, σημαντικό ήταν να παρουσιάσουμε ανθρώπους με διαφορετικές αναπηρίες όπως κινητικές, νοητικές, προβλήματα όρασης, ακοής κ.ά. ώστε να μην αποκλείσουμε κανέναν. Ακόμα, προσπαθήσαμε να υπάρχουν τόσο άντρες όσο και γυναίκες αλλά και άνθρωποι που είχαν αντιμετωπίσει και άλλου είδους κοινωνική περιθωριοποίηση, λόγω χρώματος του δέρματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, προσδιορισμού φύλου, διαφορετικής κουλτούρας ή θρησκείας κ.τ.λ.

Φεστιβάλ συνδημιουργίας για να φτιάξετε τα δικά σας παιχνίδια

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις του Legends of Disability είναι τα τρία Φεστιβάλ συνδημιουργίας παιχνιδιών.

Το πρώτο τριήμερο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 19-21 Μαρτίου από το Σύλλογο «Περπατώ» και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτό πάνω από 150 άτομα, ενώ τη live streaming μετάδοσή του παρακολούθησαν πάνω από 5.000 άτομα. Σίγουρα, η πιο σημαντική κληρονομιά που άφησε πίσω του το πρώτο τριήμερο ήταν οι 3 ιδέες για ολοκαίνουργια παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες .

Παρ’ όλο, που η διαδικτυακή σύνδεση δεν ήταν πάντα καλή για όλους, για εμάς αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για να φέρουμε κοντά στο έργο ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Κύπρο, Ιρλανδία κ.α.) για να συμμετάσχουν και να προσφέρουν καινοτόμες ιδέες για νέα παιχνίδια. Η συνδημιουργία μιας ιδέας παιχνιδιού από δεκάδες άτομα είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία. Είναι ιδέες που γεννιούνται μέσα από τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανάπηρων ανθρώπων, των επαγγελματιών του χώρου, των οικείων ανθρώπων, σε σχέση με τα εργαλεία που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους και ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους.

Το 2ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Συνδημιουργίας Παιχνιδιών «Legends of Disability» θα πραγματοποιηθεί 14 – 16 Μάϊου με έδρα την Πάτρα, διοργανωτή το Φροντίζω υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και με την υποστήριξη του Γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών  και της AMKE InterMediaKT. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://bit.ly/2PWiplk.

Θα ακολουθήσει το φεστιβάλ στην Αθήνα με διοργανωτή το Best Buddies Ελλάδας 4-6 Ιουνίου. Μείνετε συντονισμένοι!

Και μετά τα φεστιβάλ τι;

Όλες οι ιδέες από τα φεστιβάλ δεν θα μείνουν μετέωρες, να πλανούνται σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Η ομάδα της Challedu θα εξελίξει τις πιο καινοτόμες από αυτές και θα τις μετουσιώσει σε ολοκληρωμένα παιχνίδια. Έτσι, θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο της δράσης των play-testing από τους ίδιους τους αναπήρους και τους επαγγελματίες ή φροντιστές γύρω από αυτούς. Με βάση τις διορθώσεις που θα προτείνει η ίδια η ομάδα-στόχου τα παιχνίδια θα τελειοποιηθούν, ώστε να έχουν το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο.

Για την εξασφάλιση της συνέχειας και χρήσης των αποτελεσμάτων του έργου θα δημιουργηθούν επίσης 2 οδηγοί για επαγγελματίες του χώρου και φροντιστές καθώς και εκπαιδευτικούς που θα περιγράφουν τη μεθοδολογία του έργου και τα 4 τελικά παιχνίδια. Επίσης θα γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων σε Κομοτηνή, Πάτρα, Αθήνα, ώστε το έργο να αποκτήσει όσους περισσότερους «πρεσβευτές» γίνεται.

Μάλιστα, το «Legends of Disability» θα επιστρέψει μέσα στο 2022 σε Αθήνα, Κομοτηνή και Πάτρα για παρουσιαστούν τα αποτελέσματά του, να γίνουν δράσεις συνηγορίας με βάση αυτά και φυσικά για να παίξουν οι συμμετέχοντες τα 4 τελικά παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί από όλους τους συμμετέχοντες.

Έτοιμοι για παιχνίδι;