Το λέξη προς λέξη δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο σχετικό με την οικονομία όπως ίσως κάποιοι νομίσουν, παρόλο που η γλώσσα του μπορεί να είναι αυτή. Οπωσδήποτε είναι μια αποτύπωση του τι συνέβη με όρους οικονομίας και πολιτικής. Κυρίως όμως, είναι μια προσωπική αφήγηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού λόγου, που περιλαμβάνει τον προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον του λόγου της Αριστεράς, την αγωνία για “τον κόσμο της εργασίας” και το μέλλον του, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, την πίστη σε ένα κόσμο που μπορεί να αλλάξει και την ακούραστη προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει.

Πρόκειται για μια σύνθεση, η οποία απευθύνεται στο ελληνικό κοινό που δεν έχει έρθει σε επαφή με το συγγραφικό επιστημονικό έργο του Κώστα Λαπαβίτσα, το οποίο βρίσκεται στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων του εξωτερικού, ένα μέρος του διδάσκεται και συζητείται στα  τμήματα οικονομίας και διαδραματίζει με τις αναλύσεις και τις συνολικότερες θέσεις του έναν κεντρικό ρόλο στο σύγχρονο διεθνή διάλογο για την κρίση της χρηματιστικοποίησης, που είναι στο ευρύτερο πλαίσιό της μία κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού.

Αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στην βρετανική Αριστερά για τη μαχητική πολύχρονη παρουσία του, ο Κώστας Λαπαβίτσας στην Ελλάδα, με το ίδιον του χαρακτήρα του να λέει τα πράγματα ως έχουν, άλλες φορές χαρακτηρίστηκε ως “αμφιλεγόμενος” και άλλες ως “αιρετικός”, από τον μιντιακό λόγο και αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο με τον τρόπο που τάραξε τα νερά.

Η πολυγραφότατη παρουσία του στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, η απήχησή του στον επαρχιακό και αθηναϊκό Τύπο, η δυνατή παρουσία του στον ριζοσπαστικό αλλά και στον αστικό Τύπο, έκανε την επιλογή κειμένων και την προσπάθεια να συνθεθεί μια σφαιρική εικόνα του συγγραφέα και των απόψεών του μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για μένα, όταν μου ζήτησε να συμμετέχω στην επιλογή των κειμένων και να αναλάβω τη δημοσιογραφική  τους επιμέλεια.

Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να “δει” όλη την κρίση να ξεδιπλώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική της διάσταση, τα αίτιά της, τις παγίδες της, τα αδιέξοδά της, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζει οικονομικά. Για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες υπάρχουν πάντα και τα άρθρα με τις τεχνικές αναλύσεις, τους πίνακες, τα διαγράμματα, αναπόσπαστη απόρροια της αναλυτικής σκέψης του Κώστα Λαπαβίτσα και της πολύχρονης παρουσίας του ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Οι ακόμη απαιτητικότεροι θα διακρίνουν τα ανοιχτά, μεγάλα ερωτήματα που υπάρχουν πίσω από τα κείμενα,   απαιτώντας έως σήμερα ανάλογες απαντήσεις.

Επιλέχθηκαν άρθρα από τις opinion leaders εφημερίδες του διεθνούς Τύπου όπως Guardian και Financial Times, από τον ελληνικό τύπο, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Η συλλογή ανοίγει με την πρώτη συνέντευξη που “έφερε” τον Κώστα Λαπαβίτσα στα ελληνικά ΜΜΕ στην Ημερησία της Λάρισας (2010) και κλείνει με κάποια κείμενα από το προσωπικό του ιστολόγιο που γράφτηκαν ειδικά για αυτό, όταν αναρτήθηκαν συγκέντρωσαν εκπληκτικά μεγάλη επισκεψιμότητα και συνεχίζουν έως σήμερα να βρίσκονται στις πιο υψηλές θέσεις αναγνωσιμότητας του ιστολογίου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα σχόλια του σε κάθε κείμενο, που έγραψε ειδικά για αυτήν την έκδοση φτιάχνοντας μία μικρή προσωπική αφήγηση για τις σκέψεις και τα γραπτά τού τότε στο σήμερα.

Με πολιτική θέση και άποψη ο Κώστας Λαπαβίτσας δεν θα μπορούσαν παρά να υπάρχουν και πολιτικά κείμενα, αν και οι πολιτικές θέσεις του κατατίθονται ξεκάθαρα σε κάθε κείμενό του, με ένα λόγο που δεν είναι δημοσιογραφικός, αλλά πυκνός, ευθύς, χωρίς τις “απαραίτητες” για τον μιντιακό χώρο κομψότητες. Λόγος χειμαρρώδης, σφοδρός, κοφτός και επίμονος, χαρακτηριστικός της ιδιοσυγκρασίας του συγγραφέα, ο λόγος ενός ανθρώπου που μετράει τα λόγια του λέξη προς λέξη, ακόμη και όταν πρόκειται να αφηγηθεί την ιστορία στη δική του γλώσσα.

Αλεξάνδρα Πολιτάκη