«Δεν πιστεύω καθόλου ότι υπήρξε μια παράνομη προσάρτηση: εκεί έγινε ένα δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στον ραδιοσταθμό RMC και στο δίκτυο BFM TV.
 
«Δεν βλέπω τι θα αιτιολογούσε την αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος αυτού», πρόσθεσε και σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ναι», η Κριμαία αποτελεί, όσον αφορά την ίδια, αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας.
 
Η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 έπειτα από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα δημοψήφισμα που καταγγέλθηκαν ως παράνομα από το Κίεβο και τους Δυτικούς. Σε αντίποινα η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.
 

Σε αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ

 
Κατά τις δηλώσεις της αυτές, η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε εξάλλου υπέρ της εγκαθίδρυσης «στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε ότι, αν εκλεγεί η ίδια στη γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017, η Γαλλία θα εγκαταλείψει «τουλάχιστον την ενιαία διοίκηση» του οργανισμού.
 
Ωστόσο η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε την αμφισβήτησή της σχετικά με μια πιθανή προσεχή «αλλαγή» του ΝΑΤΟ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
 
Πριν από την εκλογή του, ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό των ευρωπαίων συμμάχων τους για να απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά των γειτόνων της θα εξαρτιόταν από την αύξηση της οικονομικής τους συμβολής.
 
Παράλληλα σε συνέντευξή της στο μηνιαίο έντυπο Causeur, η Μαρίν Λεπέν σημείωσε ότι στη Συρία, οι Ρώσοι «θεωρούν ότι το συμφέρον της Ρωσίας βρίσκεται στην εξάλειψη των φονταμενταλιστών ισλαμιστών».
 
«Όλος ο κόσμος προσάπτει στη Ρωσία ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά, αλλά κανείς δεν προσφέρει το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο ότι μπορεί να απελευθερώσει τη Συρία από την επιρροή των φονταμενταλιστών ισλαμιστών. Ακούστε τους Σύρους και θα δείτε ότι αυτό που προσδοκούν είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά των φονταμενταλιστών ισλαμιστών», κατέληξε.