Κατά την κατάθεση του ο Δ. Κρεμαστινός ανέφερε επανειλημμένως πως ναι μεν «ευθύνεται το πολιτικό σύστημα», αλλά η αιτία του κακού είναι το «υπερκέρδος». 
 
Σχολιάζοντας τον αγώνα κατά της διαφθοράς ο ίδιος σημείωσε πως «παρατηρείται το φαινόμενο της «Λερναίας Ύδρας», αλλά η πάταξη της είναι ο πρωταρχικός στόχος», υποστηρίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή των πωλήσεων των φαρμάκων καθώς και οι τιμές τους και αυτό γιατί ο εκάστοτε υπουργός Υγείας μειώνει την τιμή ενός φαρμάκου και η εταιρεία το επαναφέρει με άλλο όνομα και σε μεγαλύτερη τιμή.
 
Αναφερόμενος στα καρτέλ των φαρμάκων γνωστοποίησε πως υπήρχαν και κατά την περίοδο που ο ίδιος διετέλεσε υπουργός. Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημείωσε πως δε προέβη σε αλλαγή των μελών του ΔΣ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στελέχη τόσο της τότε κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
 
Αναφορικά με τις καμπάνιες για επιδημίες ή λοιμούς  στο πλαίσιο των διαφημιστικών δραστηριοτήτων, ο Δ. Κρεμαστινός εξήγησε ότι «σε περίπτωση επιδημιών η χώρα μπορεί εάν δεν ενημερωθεί να θρηνήσει πολλά θύματα». «Αλίμονο εάν φύγουμε από αυτή την αρχή» σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας «έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να δρα το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με τους λοιμούς». 
 

Δε θα καταθέσει η Νικολοπούλου
 

Ένταση προκλήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης για το αίτημα της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε δεδομένου ότι η ίδια δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι το όνομα της αναφέρεται στην εν λόγω υπόθεση. Η εταιρείας της Λ. Νικολοπούλου Mindwork business solutions, είχε συνάψει συμβάσεις με τον ΚΕΕΛΝΟ για επικοινωνιακές υπηρεσίες.
 
Στην απόφαση αντέδρασαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την πλειοψηφία λέγοντας πως «επί ένα χρόνο πετάτε λάσπη σ’ αυτή τη γυναίκα και τώρα που σας ζητάει να καταθέσει το αρνείστε» ενώ έπειτα αποχώρησε.
 
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, στις επόμενες συνεδριάσεις ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θα κλιθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στις επόμενες συνεδριάσεις.

 

Σύνδεση ΚΕΕΛΝΟ – Novartis
 

Σύμφωνα με στοιχεία που αναδεικνύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε έγγραφο που παρέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στους εισαγγελείς, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι συναλλαγές μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας με κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ φαίνεται να γίνεται αναφορά μόνο σε έναν υπουργό Υγείας, ο οποίος φαίνεται να διατέλεσε την περίοδο 2011 – 2012.
 
Στην αρχή του εγγράφου ωστόσο αναφέρονται τα ονόματα των Αντ. Σαμαρά, Ανδ. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά, Άδ. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα και Δ. Αβραμόπουλου, ενώ καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον νόμο χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες.
 
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του Νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Α. Λοβέρδος, Μ. Σαλμάς, Α. Γεωργιάδης, Α. Λυκουρέντζος, Α. Σαμαράς, Ι. Στουρνάρας, Δ. Αβραμόπουλος» επισημαίνεται συγκεκριμένα στο έγγραφο.
 

«Επένδυση» από τη Novartis σε αξιωματούχο
 

Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν», η εταιρεία θεωρούσε πως μια «επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έχανε η Novartis» ενώ σημειώνεται πως ««το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο ίδιος συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, να προϋπολογίζει την καμπάνια».
 
Το ίδιο έγγραφο μάλιστα διευκρινίζει πως «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών».
 
«Το 2011-2012, η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών (λόγω μνημονίων). Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας (τα πλέον ακριβά) και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα» εξηγείται.

Διαβάστε εδώ ολόκλρητο το ρεπορτάζ της «Εφ. Συν.»