Τελευταίο θύμα του υπέρμετρου ζήλου που επιδεικνύει το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού, το οποίο είναι αρμόδιο για τις απελάσεις, μια οικογένεια με ένα βρέφος τεσσάρων μηνών και ένα παιδί πέντε ετών και παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος τους είχε καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στην αστυνομία, δηλώνοντας πως η οικογένεια θα προχωρούσε στην κατάθεση αίτησης αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης επί της αρχικής τους αίτησης για παροχή ασύλου από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει εξάλλου η ΕΡΤ Αιγαίου, σε μια άλλη, αντίστοιχη περίπτωση, τελευταία στιγμή γλίτωσε την απέλαση, χάρη στην παρέμβαση δικηγόρου, Ιρανός με ακτιβιστική δράση, ο οποίος είχε καταθέσει αίτημα αναστολής και αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης και το οποίο εκκρεμούσε.
Να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις οι δικηγόροι των προσφύγων υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις απελάσεις των εντολέων τους, ενώ στη διαδικασία δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο πατέρας της ήταν ηγέτης θρησκευτικής μειονότητας, στο Πακιστάν. Μετά από χρόνιους, δικαστικούς αγώνες, στους οποίους ενεπλάκη και ο αδερφός της, βρέθηκε δολοφονημένος. Η κόρη του και μητέρα δύο μικρών παιδιών ισχυρίζεται πως οι αρχές στο Πακιστάν δεν μπορούν να της προσφέρουν καμία προστασία, όπως άλλωστε δεν έκαναν και με τον πατέρα της.
Με την οικογένειά της και με τον αδερφό της, μετά από αλλεπάλληλες απειλές που δέχτηκαν, εγκατέλειψαν το Πακιστάν. Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, πιστεύοντας πως μπορούν να βρουν προστασία σε μια δυτική χώρα. Το αίτημα ασύλου που κατέθεσαν, απορρίφθηκε και στο δεύτερο βαθμό. Το παράδοξο, σύμφωνα με το δικηγόρο της υπόθεσης, είναι πως και οι δύο επιτροπές δέχτηκαν ως αληθινές τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που κατέθεσε η οικογένεια, αλλά δε δέχτηκαν πως στο Πακιστάν κινδυνεύει η ζωή τους.
Αμέσως μετά τη δεύτερη απορριπτική απόφαση, ο δικηγόρος της οικογένειας κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Πρόκειται για μια διοικητική διαδικασία με την οποία η οικογένεια δήλωσε πως θα προχωρούσε στην κατάθεση αίτησης αναίρεσης και αναστολής της απορριπτικής απόφασης, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.
Μάλιστα, η οικογένεια ζητούσε χρόνο, ώστε να μαζέψει περισσότερα στοιχεία για να στηρίξει την προσφυγή της. Παρά τις νομικές ενέργειες του δικηγόρου της και ενώ αποδεδειγμένα πρόκειται για μια περίπτωση με προσφυγικό προφίλ, το αρμόδιο τμήμα της τοπικής αστυνομίας τη συμπεριέλαβε στη λίστα των απελάσεων, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.
Μία μέρα πριν την απέλαση, αστυνομικοί οδήγησαν την οικογένεια από διαμέρισμα στο οποίο έμενε με ευθύνη της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» (σσ είχε κριθεί από τις αρχές, ότι τα μέλη της ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες), στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια. Την επόμενη μέρα επιβίβασαν την οικογένεια στο καράβι και την παρέδωσαν στις τουρκικές αρχές στο Δικελί. Ο δικηγόρος της οικογένειας, αλλά και η υπεύθυνη της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» διατείνονται ότι δεν ενημερώθηκαν για την πρόθεση της αστυνομίας να απελάσει την οικογένεια.
Ακριβώς ίδια περίπτωση καταγράφηκε στο πλοίο με την οικογένεια των Πακιστανών, με πρωταγωνιστή Ιρανό ακτιβιστή. Ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του, αν και νέοι, έχουν πλούσια δράση κατά του ιρανικού καθεστώτος. Αν έμεναν στο Ιράν, φυλακή και βασανιστήρια ήταν με βεβαιότητα αυτό που τους περίμενε. Μετά την απορριπτική απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής, δικηγόρος της ΜΚΟ «Μετάδραση» άσκησε αίτηση αναίρεσης και αναστολής της απορριπτικής απόφασης, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.
Κι ενώ ακόμα δεν έχει αποφανθεί το δικαστήριο, αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του συγκεκριμένου πρόσφυγα, ο ίδιος βρέθηκε μέσα στο καράβι, προς απέλαση στην Τουρκία. Η δικηγόρος του έμαθε συμπτωματικά για την απέλαση, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει το πλοίο για το Δικελί. Μετά από μάχη διαπραγματεύσεων με στελέχη της FRONTEX και αστυνομικούς, τελικά ο Ιρανός πρόσφυγας βγήκε από το πλοίο και η απέλασή του ακυρώθηκε.
Από αρκετούς δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις προσφύγων, έχουν καταγγελθεί αντίστοιχα περιστατικά. Πολλές φορές μάλιστα, δικηγόροι ενημερώνονται, είτε τελευταία στιγμή είτε συμπτωματικά, με αποτέλεσμα να προστρέχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση, ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να ακυρώσουν τις απελάσεις προσφύγων, οι οποίες ξεκινούσαν μέχρι πρότινος, νωρίς το πρωί.
Για την υπόθεση υπήρξε άμεση κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τη «Μετάδραση» προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ζητούμενο να μην απελαθεί ο Ιρανός πρόσφυγας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και απαγόρευσε την απέλαση του συγκεκριμένου πρόσφυγα μέχρι τα μέσα Μαίου, όταν και θα ληφθεί νέα απόφαση για την υπόθεση, μετά την κατάθεση πλήρους φακέλου.
Τέτοιου είδους παρέμβαση είναι πρώτη φορά που σημειώνεται από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και ουσιαστικά σημαίνει την εμπλοκή του Ανωτάτου Δικαστικού οργάνου στην διαδικασία των απελάσεων, έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί, μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελία έχει ήδη δρομολογηθεί και για τη στάση στελεχών της FRONTEX στη συγκεκριμένη επιχείρηση απέλασης. Ενήμερος για τα περιστατικά είναι και ο Συνήγορος του Πολίτη, από τον οποίο αναμένεται τόσο η απάντηση, όσο και η τακτική έκθεσή του για την διαδικασία των απελάσεων.
Πηγή: ΕΡΤ Αιγαίου