Με φωτογραφία του βράχου που στεφανώνει το γραφικό λιμανάκι του χωριού με το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας να στολίζει την πρώτη σελίδα του περιοδικού, η Σκάλα Συκαμνιάς είναι ο πρώτος προτεινόμενος προορισμός μεταξύ 10 «ιερών τεράτων» για τον παγκόσμιο τουρισμό και συγκεκριμένα των Βερμούδων, της Δυτικής Σαχάρας, της γιαπωνέζικης Οκινάουα, της γιαπωνέζικης Κιουσούμ, της επίσης γιαπωνέζικης Χοκάιντο, της Αριζόνα, του Πουέρτο Ρίκο, της Σιγκαπούρης, και του Μπουένος Άιρες. Ακολουθούν άλλες 90 προτάσεις κορυφαίων τουριστικών προορισμών για Αμερικανούς κυρίως τουρίστες, προς τους οποίους απευθύνεται το καλό περιοδικό.
Στο σύνολό τους αυτοί οι προορισμοί για τους δημοσιογράφους είναι ξεχωριστοί, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Για τη Σκάλα Συκαμνιάς όμως στην πρώτη θέση της λίστας αναφέρει: «Ποιος είναι ο προτεινόμενος ως πρώτος προορισμός; Διαβάσαμε πέρυσι ένα αφιέρωμα στους “New York Times” το οποίο μας έμεινε αξέχαστο. Η Σκάλα Συκαμνιάς, ένα μικρό ψαροχώρι στη Λέσβο. Συγκέντρωσε την προσοχή λόγω των χιλιάδων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι διασώθηκαν από μικρά σκάφη από τους ελάχιστους, μόλις 100 κατοίκους του. Από τότε όμως η τοπική οικονομία, που βασίζεται στον τουρισμό, έχει δεχθεί πλήγμα. Νομίζουμε πως πρέπει να δράσουμε και με τα χρήματα που ξοδεύουμε στον τουρισμό να υποστηρίξουμε μικρές κοινότητες σαν αυτήν, που το χρειάζονται. Αυτό σημαίνει πως η Σκάλα Συκαμνιάς είναι στην κορυφή της λίστας μας για το 2017».
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την παγκόσμια λίστα τουριστικών προορισμών και τη συμμετοχή της Σκάλας Συκαμνιάς σε αυτήν ως πρώτου προορισμού, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε: «Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τουριστικό τομέα. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Λέσβου ως τόπου από τον οποίο πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κρύβει μέσα του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ότι η Λέσβος έγινε γνωστή παγκόσμια. Κυρίως για την ανθρωπιά που επέδειξαν οι άνθρωποι του νησιού.
Μπορούμε με κατάλληλες κινήσεις να την αλλάξουμε αυτήν την αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε διεθνή τουριστικό προορισμό ως νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης πέρα από την ομορφιά του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού».
Μιλώντας για αλληλεγγύη στη Σκάλα Συκαμνιάς, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η αυτοδιαχειριζόμενη δομή του Πλατάνου, με τη συμμετοχή πλήθους αλληλέγγυων από όλο τον κόσμο.
Η δομή δραστηριοποιήθηκε ιδιαιτέρως στην υποδοχή των χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν στο νησί από τα παράλια της Τουρκίας, στην περιπολία και τη διάσωση, στην παροχή νερού, τροφής, στεγνών ρούχων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και τη μεταφορά των προσφύγων στους καταυλισμούς διακομιδής.