Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Libearation, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, και ακτιβιστές βρίσκονται εδώ και πολλές εβδομάδες στο στόχαστρο βίαιης καταστολής, της οποίας φέρεται να ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
«Από πνιγηρή, η ατμόσφαιρα έχει γίνει ασφυκτική», φέρεται να δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα κινέζος δημοσιογράφος:
«Ο Σι προσπαθεί να υψώσει ένα μεγάλο τείχος σιωπής».
Την περασμένη εβδομάδα, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον Τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο
απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να προβαίνουν σε «κριτικά σχόλια» χωρίς την έγκριση των εργοδοτών τους. Αυτό, μάλιστα,
περιλαμβάνει και τη λειτουργία προσωπικών ιστοσελίδων.
Όσοι παραβιάζουν αυτή την εντολή θα προσάγονται στη Δικαιοσύνη, ενώ θα αναστέλλεται η λειτουργία των μέσων στα οποία εργάζονται.
Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην 175η θέση στον πίνακα που αφορά την ελευθερία του Τύπου, μαζί με την Ερυθραία και τη Συρία. Μετά τα τελευταία μέτρα, μπορεί να κατρακυλήσει κι άλλες θέσεις.
Παράλληλα, η Liberation καταγγέλλει πως το Πεκίνο προσπάθησε πρόσφατα να υπονομεύσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα, προβάλλοντας τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που εισέπρατταν ποσά από επιχειρήσεις για να γράφουν κολακευτικά άρθρα:
«Θέλουν να μας παρουσιάσουν ως κλέφτες» λέει ο Τσιν, ρεπόρτερ από τη Σανγκάη. Αφού προετοίμασε το έδαφος με την καταγγελία αυτών των «ψευδορεπορτάζ», το τμήμα προπαγάνδας του ΚΚ στράφηκε στον πραγματικό του στόχο.
Η Γκάο Γιου, γνωστή δημοσιογράφος που έχει αγωνιστεί για τη Δημοκρατία, συνελήφθη μυστικά από την πολιτική αστυνομία, για να επανεμφανιστεί ύστερα από δύο εβδομάδες στην κρατική τηλεόραση και να «ομολογήσει τα εγκλήματά της».
Η 70χρονη Γκάο Γιου παραπέμφθηκε σε δίκη για «διασπορά κρατικών μυστικών».
Ο κατάλογος των δημοσιογράφων που επιλέγουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα μεγαλώνει διαρκώς.
Οι Αρχές στράφηκαν στη συνέχεια εναντίον των δικηγόρων, που καταγγέλλουν την απουσία κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην Κίνα.
Οι στημένες δίκες, οι θανατικές καταδίκες αθώων, οι ομολογίες ύστερα από βασανιστήρια, οι κακοποιήσεις στις φυλακές ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κατάχρηση εξουσίας, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Και έρχονται κάθε τόσο στην επιφάνεια χάρις σε μέσα ενημέρωσης που είναι πιο θαρραλέα από άλλα.
Για να πνίξει την ενημέρωση στη ρίζα της, το κόμμα εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια οδηγία με την οποία
απαγορεύει στους δικηγόρους να προβάλλουν τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνται χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης ή το Διαδίκτυο.
Δεν θα μπορούν στο εξής να δημοσιεύουν ανοιχτές επιστολές, να προβαίνουν σε «παραπλανητικά σχόλια», να υποκινούν σε διαδηλώσεις ή να «ασκούν πιέσεις στους δικαστές για να αναθεωρούν τις αποφάσεις τους».
Απαγορεύεται, επίσης, να ασκούν κριτική στο δικαστικό και πολιτικό σύστημα, καθώς και στην πολιτική του κόμματος.
Τον τελευταίο καιρό έχουν συλληφθεί πολλοί δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Που Ζιτσιάνγκ, που κατηγορήθηκε ότι «προκάλεσε προβλήματα και υποκίνησε διαμάχες».
Ο Τανγκ Ζινγκλίνγκ κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για απόπειρα υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ο Χου Ζιγιόνγκ καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για «οργάνωση συγκέντρωσης με στόχο τη διατάραξη της δημόσιας τάξης».
Οι πανεπιστημιακοί, τους οποίους ο Μάο είχε αποκαλέσει «9η δύσοσμη κατηγορία», παραμένουν τα μαύρα πρόβατα της Κίνας. Ιδίως όταν υπογράφουν υπομνήματα και ανοιχτές επιστολές ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας (μια πρωτοβουλία που στοίχισε το 2009 έντεκα χρόνια φυλακή στον Νομπελίστα Λιου Σιαομπό) ή έστω την επικύρωση του Διεθνούς Συμφώνου για τα δικαιώματα των πολιτών που υπέγραψε το Πεκίνο το 1998.
Ένας από αυτούς, ο Σία Γελιάνγκ, αποπέμφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το πανεπιστήμιο του Πεκίνου επειδή επέκρινε τον πρόεδρο Σι, ενώ πολλοί συνελήφθησαν αυτόν τον μήνα επειδή τίμησαν την 25η επέτειο της εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Ανμέν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via in.gr