Μπορεί σε λίγες μέρες να συμπληρώνονται δύο ολόκληροι μήνες από τις ιταλικές εκλογές (24-25 Φεβρουαρίου), η χώρα ωστόσο παραμένει σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση και οι «επιτροπές Σοφών» του Ναπολιτάνο αποδείχτηκαν τουλάχιστον αναποτελεσματικές.

Σειρά έχει τώρα η εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας, ο οποίος είτε θα επιχειρήσει εκ νέου το σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας, είτε θα διαλύσει Βουλή και Γερουσία, οδηγώντας σε νέες εκλογές.

Μετά την αποτυχία του Μπερσάνι να συνάψει κάποια συμμαχία είτε με την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι είτε με  το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο – που θα του χάριζε και την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης – ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, αρνούμενος να παραιτηθεί και να συναινέσει  σε μια νέα προσφυγή στις κάλπες, είχε προχωρήσει στις αρχές Απριλίου στην σύσταση δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση τρόπων άρσης του μετεκλογικού αδιεξόδου.

Οι δύο Επιτροπές Σοφών, στις οποίες συμμετείχαν βουλευτές της Κεντροαριστεράς, της Κεντροδεξιάς, του Κέντρου, καθώς και νομικοί, οικονομολόγοι και συνταγματολόγοι, έπειτα από δεκαήμερες εργασίες, πρότειναν πράγματι ριζικές μεταρρυθμίσεις στον πρόεδρο Ναπολιτάνο. Μεταξύ των προτάσεων ήταν ένα μεικτό εκλογικό σύστημα με πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη, η μείωση των πόρων και του όγκου του πολιτικού συστήματος, καθώς και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν μπόρεσαν, ωστόσο,  να λειτουργήσουν ως μια ελάχιστη βάση για την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, ενώ και το ίδιο το εγχείρημα των επιτροπών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από όλα τα πολιτικά κόμματα.

 Οι αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας των επιτροπών επιβεβαιώθηκαν μάλιστα και από τον ίδιο τον Βαλέριο Ονίντα, συνταγματολόγο και έναν εκ των δέκα Σοφών. «Εμείς οι λεγόμενοι ‘σοφοί’ είμαστε πιθανότατα άχρηστοι», φέρεται να λέει ο Ονίντα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με ηθοποιό που παρίστανε την διάσημη Ιταλίδα αστροφυσικό Μαργκερίτα Χακ, στα πλαίσια φάρσας που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24.

«Χρησιμεύουμε μόνο για να καλυφθεί η παρούσα φάση πολιτικού τέλματος και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε σύντομα, ακόμα και πολύ σύντομα, στις κάλπες», ανέφερε ο Ονίντα.

Αύριο η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της  Δημοκρατίας

Το ενδιαφέρον πλέον μονοπωλεί η  εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του Ναπολιτάνο λήγει και επίσημα στις 15 Μαΐου. Ο νέος πρόεδρος πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις, ενώ οι συμμαχίες που συνάπτονται για τις προεδρικές εκλογές, ανοίγουν το δρόμο για μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας, με τη συμμετοχή 1.007 εκλεκτόρων. Η ανάδειξη προέδρου απαιτεί σε πρώτη φάση την στήριξη των 2/3 του σώματος.

Η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε ήταν εκείνη του MC5.
Επρόκειτο για τη δημοσιογράφο της δημόσιας ιταλικής ραδιοτηλεόρασης RAI, Mιλένα Γκαμπανέλι, γνωστή για έρευνες σχετικά με ελλείψεις και σκάνδαλα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ανάδειξη της Γκαμπανέλι έγινε μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του Κινήματος μεταξύ 10 προσώπων. Ο ίδιος ο Γκρίλο είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε οι υποψήφιοι να μην είναι πολιτικά πρόσωπα και να μην έχουν αναλάβει αξιώματα.

Μόλις σήμερα το απόγευμα όμως, το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητα της Γκαμπανέλι, επιλέγοντας τελικά να στηρίξει για την προεδρία τον Στέφανο Ροντοτά, ακαδημαϊκό και πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS), σχηματισμού που προηγήθηκε του Δημοκρατικού Κόμματος τη δεκαετία του 1990. Η κίνηση αυτή είχε σκοπό να πιέσει  τον Μπερσάνι να στηρίξει υποψήφιο του M5C.

Ο Μπερσάνι, ωστόσο, προτίμησε μια διαφορετική συμμαχία. Ο Μπερλουσκόνι είχε, άλλωστε, προxωρήσει τελευταία σε μια νέα κωλοτούμπα, δηλώνοντας ανοιχτός στο ενδεχόμενο κεντροαριστερού προέδρου, με αντάλλαγμα την συμμετοχή του κόμματός του σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και η Επιλογή Πολιτών του Μόντι, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, μόλις ανακοίνωσαν την κοινή υποψηφιότητα που πρόκειται να στήριξουν. Πρόκειται για τον Φράνκο Μαρίνι, πρώην πρόεδρο της Γερουσίας και επιφανές στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.