του Κώστα Εφήμερου
Σύμφωνα με την εφημερίδα -που είναι γνωστή για την στοιχειοθέτηση των ρεπορτάζ της- «ένα κύμα οργής απλών πολιτών από άκρη σε άκρη της χώρας απλώθηκε στο διαδίκτυο γράφοντας μια καλή κουβέντα και εκφράζοντας ένα μεγάλο γιατί για την απόφαση αυτή». Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πώποτας και η Άρια Καλύβα (περίεργο όνομα) που επιμελήθηκαν το ρεπορτάζ θέλησαν να αποδείξουν του λόγου το αληθές προσθέτοντας αποκόμματα (screen captures) από tweets «αγανακτισμένων πολιτών». Στα 11 tweets που χρησιμοποιούνται ως απτές αποδείξεις της κατακραυγής του κόσμου υπάρχουν λογαριασμοί με 2 ή 22 followers και άλλοι που κάνουν κατά μ.ο. 1965 RT για κάθε ένα κανονικό tweet (μυρίζει bot αυτό).
Επειδή με παραξένευσε το γεγονός ότι δεν παρατήρησα στο timeline μου την «Οργή σε όλη τη χώρα για τη σφαγή Σφακιανάκη» όπως τιτλοφορείτο το πρώτο ρεπορτάζ του ΠΘ αποφάσισα να κάνω μια πρόχειρη έρευνα.
Η αλήθεια είναι ότι το twitter δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Μανώλη Σφακιανάκη. Αν αφήσουμε τη λέξη «Τράμπ» που περιλαμβανόταν σε περίπου 100.000 tweets από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα και πάμε σε κάτι λιγότερο δημοφιλές, όπως το tweet «Κάντε σχετικό tweet και 5 τυχεροί θα κερδίσουν από ένα πακέτο προϊόντα της εταιρίας Παπαδόπουλου» (ένα πακέτο ψωμί του τοστ δηλαδή) το οποίο είχε 4.200 αναφορές ο κύριος Σφακιανάκης τα πήγε αρκετά χειρότερα. Μόλις 530 άνθρωποι (ή δημοσιογραφικοί οργανισμοί ή bots) ασχολήθηκαν μαζί του. Ο δείκτης TPM, που μετράει το peak της συζήτησης μέτρησε μόλις 27 τιτιβίσματα και η ταχύτητα μετάδοσης, που καθορίζει αν μια συζήτηση μπορεί να γίνει trend ήταν δυστυχώς κάτω από το 3%.
Αλλά περιμένετε λίγο. Να δούμε πρώτα πόσοι αναφέρθηκαν θετικά στην αποστράτευση και πόσοι αρνητικά πριν καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα: Ε λοιπόν, στην κορύφωση της συζήτησης από τα 27 tweets τα 16 είναι ειρωνικά προς τον Στρατηγό της ΕΛΑΣ και αυτό δεν είναι μια ένδειξη της στιγμής αφού από τα 530 tweets, τα 121 προέρχονται από ΜΜΕ που απλά μεταφέρουν την είδηση, τα 241 είναι αρνητικά προς τον Μανώλη Σφακιανάκη και μόνο τα 168 κατηγορούν την κυβέρνηση για την αποστράτευση του.
Η συζήτηση μάλιστα δεν φαίνεται να συγκίνησε τους λεγόμενους influential λογαριασμούς. Μόνο έξι για την ακρίβεια. Και για την ακρίβεια μόνο τρεις από αυτούς έκραξαν την κυβέρνηση: Ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το account της Athens Voice. Το ΠΘ δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς που επηρέασαν την συζήτηση αφού, σύμφωνα με το στατιστικό σύστημα του twitter , Trendsmap, το σχετικό tweet είχε μόλις ένα RT. Αντίθετα το tweet «Μανώλης Σφακιανάκης. Ο άνθρωπος που δεν ξεχώριζε ηλεκτρονικό υπολογιστή από σιφονιέρα» τα πήγε λίγο καλύτερα σημειώνοντας 185 RT.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε καμία οργή σε όλη τη χώρα για τον Σφακιανάκη, για τον οποίο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ, εδώ και εδώ. Δηλαδή οι 5 άνθρωποι που κέρδισαν ένα πακέτο Παπαδόπουλου «μύρισε ψωμί» ήταν περισσότεροι από όσους λογαριασμούς στο twitter έχουν πάνω από 20.000 followers που ασχολήθηκαν με τον Στρατηγό Σφακιανάκη. Και να σας πω την αλήθεια, το ψωμί αυτό είναι τόσο κακό που μάλλον αυτοί εξοργίστηκαν περισσότερο.