Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Τρίτη στον ραδιοφωνικό «Θέμα», σχολιάζοντας τη πορεία της πανδημίας είπε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι γνωστός, καθώς όπως είπε αυτό «δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν γίνονται επαρκή τεστ κορονοϊού τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά. Αναφορικά δε, με τη μείωση των κρουσμάτων όπως αναφέρουν τελευταία τα κυβερνητικά στόματα, «είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, η Αθ. Λινού επεσήμανε ότι «εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση. Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%, τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Συνεχίζοντας, σημείωσε τη μέγιστη ανάγκη να πραγματοποιούνται πολλά και στοχευμένα τεστ ούτως ώστε να μπορεί να επιτηρείται η πραγματική διασπορά στην κοινότητα», είπε. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε το που βρίσκονται τα πραγματικά κρούσματα «άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα», ανέφερε η Αθ. Λινού. Ταυτόχρονα ανέφερε πως η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά. «Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση», τόνισε.

Αναφορικά με τις πληροφορίες των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για παράλληλο σύστημα καταγραφής στοιχείων για τη πανδημία από τον ΕΟΔΥ αλλά και πλασματικά στοιχεία που δίνονταν στους επιστήμονες και στο κοινό, σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία, ώστε και οι επιστήμονες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Αν υπάρχει ένα ή τρία αρχεία δεν έχει σημασία, αρκεί το ένα που χρησιμοποιούμε να έχει ακριβή στοιχεία, να είναι καλό και δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να είναι καλό λόγω του τρόπο που επιλέγονται αυτοί που θα εξεταστούν».

«Δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα τεστ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε επίσης στο «CNN Greece», σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται η Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι «στη μεγάλη του πλειονότητα πρόκειται για ένα ευκαιριακό δείγμα που προέρχεται είτε από ιχνηλατήσεις, είτε από συμπτώματα, είτε από άτομα που προσήλθαν μόνα τους σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστούν».

Επομένως όπως εξήγησε «δεν έχουμε τρόπο να πούμε αν αυτά τα τεστ είναι ή δεν είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Η εντύπωσή μου είναι πως όχι, δεν είναι αντιπροσωπευτικά», τόνισε.

Παράλληλα τάχθηκε και πάλι υπέρ της δημοσιοποίησης των στοιχείων που δίνονται στους επιστήμονες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη της νόσου και στον έλεγχο της πανδημίας, εκείνο που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν να είναι δημόσια τα στοιχεία»