«Τα σχολεία μπορούν να αξιοποιήσουν τους υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Θα περίμενα οι διοικήσεις των δήμων να πρωτοπορούσαν και να διέθεταν χώρους έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται σε ανοικτούς χώρους, αποτρέποντας τις μεταδόσεις» είπε «Στο Κόκκινο», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, προβλέποντας ότι ο όρος κλεισίματος των σχολείων, με θετικούς το 50% + έναν των μαθητών, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία που θα πλήξει κυρίως τις μητέρες.

«Το αποτέλεσμα από τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, θα φανεί στις επόμενες τρεις με έξι εβδομάδες» τόνισε η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως για τα σχολεία φέτος είναι ίσως η δυσκολότερη χρονιά απ’ όλες τις προηγούμενες, «κυρίως γιατί τα παιδιά παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα και για το γεγονός ότι έχουμε έναν ιό, με τουλάχιστον διπλάσια μεταδοτικότητα».

«Ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας» υπογράμμισε και σχολίασε πως «όταν αυτό επέλθει, θα προκύψει τεράστια ανισότητα για τις γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι ή να επιλέξουν να μην εργάζονται και να χάσουν τη δουλειά τους, γιατί δεν θα υπάρχει κανένας για τα παιδιά τους».

Αλαλούμ με τα τεστ στα σχολεία

Τα πολλά τεστ είναι απαραίτητα, αλλά μπορούσαν να γίνονται στους μαθητές των δημοτικών στο σχολείο, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να έχει παιδαγωγικό και συλλογικό χαρακτήρα, είπε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού. Να σημειωθεί πως όπως είπε τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι μαθητές που κάθονται δίπλα, πίσω και μπροστά από το κρούσμα θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα ενώ οι συμμαθητές τους που κάθονται σε θρανία λίγο μακρύτερα, θα κάνουν τέσσερα τεστ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Οικονόμου: «Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές -εκτός των εμβολιασμένων- θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα εκείνη, δωρεάν. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ την ημέρα». Η απόφαση εγείρει πολλά ερωτήματα αφού γίνεται έκπτωση ακόμα και στο μοναδικό μέτρο πρόληψης και ιχνηλάτησης για το οποίο φρόντισε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως «να μην πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς χώρους. Είναι δύσκολο οικονομικά το κόστος αυτό. Γιατί να μην πηγαίνουν αυτά τα χρήματα σε ένα κρατικό κορβανά και να πηγαίνουν για την καταπολέμηση της πανδημίας;» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Αθηνά Λινού διαπίστωσε πως «υπάρχουν τρύπες στις οδηγίες για τα σχολεία», τη στιγμή που κυβερνητικά χείλη φάσκουν κι αντιφάσκουν σχετικά με πιθανό κλείσιμο σχολείων με το ακατανόητο «μέτρο του 50+1».