Η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για ένα σκληρότερο lockdown στην Αττική, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι θα προβεί σε σχετική εισήγηση. Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματα για τις διαδικασίες του click away και click in shop, με τις εικόνες συνωστισμού στις κεντρικές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Επιπλέον την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα από τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ για τα Σαββατοκύριακα, μειώνοντας κατά τρεις ώρες τον χρόνο κυκλοφορίας των πολιτών.
Δείχνουν το ολικό lockdown ως λύση για την Αττική – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Από την άλλη τα σκληρότερα μέτρα καραντίνας φαίνεται ότι προσκρούουν σε αμφισβήτηση από τους ειδικούς, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, να επισημαίνει ότι ένα ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των ανθρώπων στα σπίτια τους, θα σημάνει έξαρση της μετάδοσης.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το κλείσιμο στα σπίτια εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος. Όταν είναι τα πάντα κλειστά, το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης».
Αντιθέτως δήλωσε ότι «θα ήθελα να δω τους ανθρώπους με σύνεση να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στο δρόμο, να περπατάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή να κάνουν υπαίθρια πάρτυ. Θα μπορούσαν να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθρου είναι ένα από τα μέσα που προτείνει η Αμερική, μέσα στα προληπτικά μέτρα», επεσήμανε η Αθ. Λινού.
Εν συνεχεία απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας πως «αυτό είναι ένα άλλο θέμα και είναι σοβαρότατο. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν δημιουργούν τεράστιους κινδύνους», εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Επομένως τάχθηκε αναφανδόν κατά ενός γενικευμένου και σκληρού lockdown και στον αντίποδα πρότεινε «ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η εξ αποστάσεως εργασία, τα πολλά τεστ σε χώρους που είναι αναγκαίος ο συνωστισμός λόγω της δουλειάς των ανθρώπων, ένας από αυτούς είναι τα σχολεία» τόνισε.
Ειδικότερα σε σχέση με τα σχολεία συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται τεστ σε εκπαιδευτικούς. Όπως είπε, αν κάθε Κυριακή οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονταν σε τεστ, θα γινόταν γνωστό ποια τμήματα δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν από τη νέα εβδομάδα.
Ακόμη, σε άλλο σημείο της συνέντευξής της πρόσθεσε ότι «αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα, θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά, και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες», υπογράμμισε.