Η συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης στο Μιλάνο, η οποία προγραμματίζεται να κρατήσει τρεις ώρες, είχε διοργανωθεί μετά την πρωτοβουλία της προεδρεύουσας Ιταλίας.
 
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα σχετικά με το μείγμα ανάπτυξης-λιτότητας για το οποίο έχουν εκφράσει διαφωνία το Παρίσι και η Ρώμη από τη μια και το Βερολίνο με τις Βρυξέλλες από την άλλη. 


Ιερή πειθαρχία
 

Αναφορές φέρουν την Κομισιόν να προτίθεται ακόμη και να απορρίψει τον γαλλικό προϋπολογισμό που παραβαίνει τους ιερούς κανόνες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στον απόηχο των σχετικών δημοσιευμάτων, διαβεβαίωσε ότι «θα πείσουμε τις Βρυξέλλες ότι το να πάμε πιο μακριά δεν θα μας δώσει τα μέσα για να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη».

 
Το Βερολίνο, διά στόματος Μέρκελ, έχει ήδη εκφρράσει δυσφορία, λέγοντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ.
 

Το «αλάτι» της ανάπτυξης


Η συζήτηση έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με παράδειγμα μελέτη του think tank Ινστιτούτου Bruegel, που υποστήρίζει ότι μετριοπαθέστερη λιτότητα στην Ευρωζώνη θα είχε ευνοήσει την ανάπτυξη και δεν θα είχε οδηγήσει σε αύξηση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.
 
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τάχθηκε στο πλευρό του Παρισιού, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε χώρες σαν να είναι μαθητούδια». 

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ρέντσι προωθεί νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, η οποία έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων. Η ιταλική κυβέρνηση συνέδεσε το πακέτο με ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Η διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου. Ενδιάμεσα, υπήρχαν αναφορές ακόμη και για επ' αόριστον αναβολή της, αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε η διεξαγωγή της.