«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ένα νέο γύρο μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, που αποτελείται από μία απότομη αύξηση στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, με περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις και άλλες κοινωνικές δαπάνες» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του αμερικανικού ινστιτούτου.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του αμερικανικού ινστιτούτου (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Νικηφόρος και Gennaro Zezza), εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς βαθύτερη ύφεση, «εκτός και αν άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης αυξηθούν σε βαθμό που θα αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στην παραγωγή και την απασχόληση».

Κατά τους αναλυτές, η στρατηγική της τρόικας να αυξήσει τις καθαρές εξαγωγές για την επανεκκίνηση της οικονομίας «έχει αποτύχει», μιλώντας μεταξύ άλλων για χαμηλό αντίκτυπο της πτώσης μισθών και τιμών.

Το ινστιτούτο Levy προκρίνει χαρακτηριστικά την αύξηση της ζήτησης με καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα ωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Στην ανάλυσή του ινστιτούτου Levy, στο οποίο έχει διατελέσει στέλεχος και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κάνει λόγο για δύο ενδεχόμενα σενάρια που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, σε λύση διπλού νομίσματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η πτώση των ονομαστικών αξιών σε μισθούς και συντάξεις, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση ενός φορολογικού νομίσματος, του Geuro, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την απασχόληση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάλυση του Ινστιτούτου Levy εδώ.

Με πληροφορίες από τη Ναυτεμπορική