Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από το κοινοβούλιο το 408 σελίδων σχέδιο νόμου, ένα από τα ογκωδέστερα που έχουν κατατεθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί δίνει τις χαριστικές βολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χθες το περιεχόμενο του ν/σ με τις σαρωτικές αλλαγές για τα πανεπιστήμια προκάλεσε συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρ ομαδών και την κυβέρνηση να εκτίθεται και από την έκθεση-κόλαφο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.


Η συντριπτική πλειονότητα του ακαδημαϊκού κόσμου έχουν καταδικάσει τις προβλέψεις του νόμου-πλαίσιο για μετάλλαξη των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, ενίσχυση της επισφάλειας για νέους επιστήμονες και φυσικά για τη συγκέντρωση υπερεξουσιών σε διοικητικά συμβούλια.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο Διοίκησης, δηλαδή από ένα ενδεκαμελές σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη. Με αυτή τη διαδικασία, θα ευνοούνται οι «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των 11 μελών, οι οποίοι θα κάνουν την επιλογή, καταλύοντας την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.