Η ώρα της τηλεοπτικής σύγκρουσης για τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.

Δείτε την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών εδώ.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι οι εξής: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον και Ενέργεια, Νέα Γενιά.

Απέναντι από τους πολιτικούς αρχηγούς κάθονται οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Οικονομία

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Κυριάκο Μητσοτάκη για ακρίβεια και πληθωρισμό:

Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός πέφτει και στη χώρα μας. Τρεις τρόποι αντιμετώπισης: Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο εισόδημα. Κεντρική δέσμευση για την επόμενη τετραετία η αύξηση των μισθών.

Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες. Το market pass είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο. Θα συζητούσα ανανέωση του μέτρου για άλλο ένα εξάμηνο. Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν έχουν αποτέλεσμα και έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Αλέξη Τσίπρα για κοστολόγηση προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ:

Είναι κοστολογημένο και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Πέραν από το κόστος κάθε δαπάνης, έχουμε ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Υπάρχουν έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Θα κοστίζει στα funds και σε όσους προσβλέπουν υπερκέρδη και θα αναλύσει τη μεγάλη πλειοψηφία. Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε για να δώσετε αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη.

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Νίκο Ανδρουλάκη για αποκλίσεις και συγκλίσεις στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από το βέτο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού;:

Στόχος να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Το βέτο δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους. Υπηρετώ τη νέα εποχή, έχουμε πρόγραμμα που δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα δίνει βάση σε ορισμένα κομμάτια της οικονομίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις, να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Έχουμε μπει στο κέντρο μιας θεσμικής παρακμής τους τελευταίους μήνες. Έχουνε φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Δημήτρη Κουτσούμπα για εργασιακές σχέσεις, την ακρίβεια και την ανάπτυξη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ:

Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό. Όλα τα άλλα κόμματα μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για μία σειρά ζητήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης και το μισθολογικό, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, μια σειρά φόρων, που δυστυχώς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, ενώ ψήφισαν το 50% της κυβέρνησης της ΝΔ. Εντούτοις νόμοι για αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν. Ανεφάρμοστα είναι για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστα τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ.

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το πρόγραμμά του που προτείνει δύο εναλλακτικά νομίσματα. Συμφωνεί με τον Βαρουφάκη για ανάγκη Plan B;

Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει Plan B. Και η Γερμανία έχει Plan B. Δεν λένε οι αρχηγοί των κομμάτων «πού θα βρουν τα λεφτά» για τα προγράμματά τους. Η Ελληνική λύση προτείνει αλλαγή του παραγωγικού και του φορολογικού μοντέλου.15% φόρος και ποινή φυλάκισης σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Η ιστορία με τα «κόκκινα» δάνεια έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Είναι μια εναλλακτική λύση. Ένα δισ. ευρώ το βρίσκεις αμέσως.. εάν το επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα σου δίνει απόδοση 1 προς 7.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την έξοδο από το ευρώ και το σχέδιο «Δήμητρα»:

Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι είναι μεγάλο το κόστος εξόδου. Το σχέδιο Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμής. Είναι σαν να κατηγορείτε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Πιερακάκη για το Market pass. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς σχέδιο για αυτό που έρχεται. Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτή ήταν η ιδέα του Σόιμπλε. Ένα σύστημα πληρωμών εξωτραπεζικό θα είναι το μέλλον Εμείς καλό θα ήταν να το στήσουμε πάνω στο taxisnet ή την ΑΑΔΕ, θα μας έδινε πολλούς βαθμούς ελευθερίας.

Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, το φράχτη στον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα:

Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale, τα οποία ανακοινώθηκαν από την «πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική».

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων». Μάλιστα, ανέφερε, πως η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία.

Σε follow-up ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες». «Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα», κατέληξε.

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την αποφυγή συνάντησης με τον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Δεν έχει καμία σχέση η ερώτηση με την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε έχω δεχθεί πρόσκληση. Το μεγάλο επίδικο για μένα είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου προκαλούν. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ενιαία εξωτερική πολιτική. Τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά είναι ευρωτουρκικά και στον Έβρο πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τον φράχτη και οχι μόνο οι Έλληνες και ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς. Να μην είμαστε μόνο καταναλωτές οπλικών συστημάτων. Καταρχάς έχω συναντήσει πέντε υπουργούς του κ. Ερντογάν και μάλιστα λίγες μέρες πριν τα υβριδικά γεγονότα στον Έβρο είχα συναντήσει τον κ. ΣοΪλού.

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Δημήτρη Κουτσούμπα για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες:

«Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας, και η οποία (συμμαχία) ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται στόχος αντιποίνων.

Το να πηγαίνουν εξοπλισμοί στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και τη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοι που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες.

Στην ερώτηση «αν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ποιοί θα είναι οι συμμαχοί μας;» ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: Όλες οι χώρες του κόσμου, άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι στην εξουσία μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα, με τον τούρκικο λαό, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ, και με Γερμανία και με τη Ρωσία και με τη Κίνα και με άλλες χώρες.

Μας εμποδίζει σήμερα, για παράδειγμα το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Κυριάκο Βελόπουλο για τη φιλορωσική του προτίμηση μετά την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία. Είναι κατά της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και των Αμερικάνων;

Ο πολυπολικός κόσμος, Κίνα, Ινδία Ρωσία ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπαντα στις εξωτερικές σχέσεις. Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαι. Ακόμα και με τους Κινέζους ή τους Ρώσους. Με τη Δύση χάσαμε τη Μακεδονία. Αν έπαιρνα το υπουργείο Άμυνας το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν ότι θα έφερνα πίσω τα όπλα που απέσυρε η Ν.Δ. απ’ τα νησιά μας, επειδή το ζήτησε η Τουρκία. Και το δεύτερο είναι ότι θα άλλαζα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε με σοβαρή εξωτερική πολιτική.

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Γιάνη Βαρουφάκη για ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σε ελληνική βραχονησίδα:

Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων. Πρέπει να κρατήσουμε να ερείσματα που έχουμε διεθνώς. Δεν πρέπει να χρειαστούμε την άδεια των συμμάχων για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα συστήματα που μας πούλησαν. Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι για να αυξηθεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η αποτροπή είναι το παν. Διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Ο τρόπος να μην φτάσουμε εκεί, είναι να δρομολογήσουμε μια διεθνή περιφερειακή διάσκεψη με ένα θέμα μόνο τη χάραξη των θαλάσσιων ζωών. Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι αναγκαία για το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Σε περίπτωση μιας κρίσης, τότε πρέπει να γίνουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα προς τους συμμάχους και να ακούσεις τι θα μας πουν οι υπεύθυνοι των ενόπλων δυνάμεων, για να αποσοβήσεις αυτό που μπορεί να γίνει στη βραχονησίδα.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 7 δισ. ευρώ για την Άμυνα, σε αναλογία με το ΑΕΠ η Ελλάδα είναι πάνω και από τις ΗΠΑ. Το αντέχει η χώρα αυτό; 

Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών:

Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) εάν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλέστηκε το πόρισμα της επιτροπής PEGA όπου για πρώτη φορά γίνεται λόγος για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και επέκρινε ξανά την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να υψώνει τείχος προστασίας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον ανιψιό του πρωθυπουργού.

Στην follow up ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της Δικαιοσύνης απάντησε: «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε».

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Δημήτρη Κουτσούμπα για την ανοιχτή πρόσκληση Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής. Λέει το ΚΚΕ ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια; Θέλετε να αλλάξετε κάτι πράγματι σε αυτή τη χώρα, γιατί δεν μπαίνετε σε μία κυβέρνηση;

Καταρχάς μια διευκρίνιση γιατί διαστρεβλώνετε τη θέση του κόμματός μας, εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., αλλά ότι έχουν κοινά προγράμματα όπως στις επιλογές διεθνών συμμάχων, σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης. Δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας και όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Τα υπόλοιπα κόμματα με τις δεσμεύσεις τους λέμε ότι ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι. Για τη διαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος είπε ότι πρόκειται για άλλη μια παραφιλολογία. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους απ’ την Επιτροπή της Βουλής, από ορκωτούς λογιστές και τα πόθεν έσχες είναι όλα δημόσια. Αυτό που έχουμε αρνηθεί είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτούς που μας ενισχύουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για ένα εργαζόμενο.

Follow up ερώτηση: Το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με το νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση. Για 4 εκατ. ευρώ επεβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ.

«Παραφιλολογία. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους από την εφορία, την επιτροπή της Βουλής, ορκωτούς λογιστές. Δημόσια δίνονται τα Πόθεν Έσχες. Αρνούμαστε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτούς που μας ενισχύει».

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη και τις δημοσκοπήσεις:

Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης, τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από την φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί».

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας είπε πως «ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε το ακαταδίωκτο».

Ερωτηθείς για το εάν οι καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες θα επηρεάσουν εκλογικά την Ελληνική Λύση που εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, είπε: «Όταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις που πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δεν ανοίγουμε την βεντάλια των θεμάτων».

Για αποστασίες στο κόμμα του: Όταν βγαίνει βουλευτής και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα, τι να πω εγώ; Συνεργασία με ένα κόμμα που πρόδωσε τη Μακεδονία και που συζητά θαλλάσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Στην οικονομία προτείνατε το σχέδιο Δήμητρα. Έχετε σχέδιο για την εξυγίανση του κράτους;»

Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Ξέρετε ότι ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει πρόσβαση σε κομμάτια της ΑΑΔΕ, είναι απολύτως εξαρτημένη απ’ την τρόικα. Ξέρετε χώρα που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν αποφάσεις του. Βασική μας πρόταση είναι διαβουλευτικά συμβούλια, η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα και να λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός σοβαρού σώματος δίωξης για το πολιτικό και το μεγαλοεπιχειρηματικό έγκλημα, που να διώκει τη διαπλοκή.

Για το αν πήρε λάθος αποφάσεις στο παρελθόν είπε: Όσα για τα δικά μου λάθη, να μας πει επιτέλους ο κ. Μητσοστάκης γιατί δείλιασε και δεν έκανε εκείνη την εξεταστική επιτροπή για το 2015.

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές:

Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με τον economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».

Παρέμβαση Τσίπρα – εκτός ερώτησης – για τις υποκλοπές:

Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς. Ε ας δώσει τώρα εξηγήσεις. Υπήρχε λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ εγώ αύριο μαζί του εάν είναι κατάσκοπος και επικίνδυνος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής του σκανδάλου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Αλέξη Τσίπρα για την «επόμενη ημέρα» και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνούσε ένα σχήμα συνεργασίας. Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή του Βαρουφάκη; 

Η απλή αναλογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε μια προοπτική την επόμενη μέρα. Το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Απευθύνομαι στα προοδευτικά κόμματα και περιμένω να δω και βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις και πιστεύω θα τις δούμε μετά τις εκλογές.

Είναι απολύτως φυσιολοφοικόι πηγαίνοντας σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να υπάρχουν ακόμα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις, είπε για τις αιχμές Ανδρουλάκη. Καταγράφω αυτό που λέει ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει κάποιες κατευθύνσεις.

Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Δημήτρη Κουτσούμπα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής:

Από μόνη της η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων, ανάμεσα είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ο λαός να κρατήσει μικρό καλάθι για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ανοχή.
Καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την ανεχθεί το ΚΚΕ. Η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα προτείνει το ΚΚΕ.

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με την «αυτοδιάθεση» στο ζήτημα των εμβολίων, αλλά όχι στα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας: 

Εγώ είμαι χριστιανός ορθόδοξος και οι απόψεις μου να ταυτίζονται με τον χριστιανισμό. Δεν μπορώ να το δεχτώ για ένα λόγο ότι είναι δικό μου το σώμα και μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Η υποχρεωτικότητα είναι ό,τι χειρότερτο για τη δημοκρατία. Και ότι έβαλαν πρόστιμο σε όσους δεν το έκαναν. Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι καλύτερο αλλά να δούμε και το δημογραφικό. Να στηρίζουμε την Ελληνίδα μάνα να κρατήσει το παιδί, πλην εξαιρέσεων και αυτές είναι οι βιασμοί. Που είναι οι 200 παιδοβιαστές; τα ονόματά τους

Τις πολιτικές και προσωπικές μου θέσεις τις υπαγορεύουν οι ηθικές και παραδοσιακές αξίες της χώρας. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην.

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Γιάνη Βαρουφάκη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων:

Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο στις ΗΠΑ. Η όλη συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Όλη η ιστορία γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Η ουσία εδώ είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων: είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε την εκπαίδευση από τα «αρπακτικά» που στήνουν αυτά τα κολέγια της συμφοράς.

Για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Δύο χρόνια προτείνουμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες σύγκλισης με τις προοδευτιικές δυνάμεις. Σε 2,5 μέρες δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση. Αυτή πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνολικά η αντιπολίτευση σας ασκεί σας κριτική πριμοδοτείτε την ιδιωτική παιδεία και υγεία Στην ελληνική περιφέρεια υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς.

Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».

Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας (Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 26,3% των Ελλήνων πολιτών ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας; Είναι λύση τα επιδόματα που τα καταγγέλατε όταν ήσασταν στην αντιπλίτευση; Έχετε να πείτε κάτι σε αυτούς;) ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα».

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Αλέξη Τσίπρα για ασφαλιστικό και ξύλο σε συνταξιούχους:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη και έφερε μια συμφωνία στην κρίση του λαού, κάναμε εκλογές. Βγάλαμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος, να φέρουμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και κάθε τέλος του χρόνου να δίνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Για το ξύλο σε συνταξιούχους απάντησε: Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση για να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια.

Ακόμα ανέφερε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση. Θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Νίκο Ανδρουλάκη για τον πρώην υποψήφιο που καταγγέλλεται ότι έδωσε αναρρωτική άδεια σε επιθεωρητή του ΟΣΕ. «Μήπως στην πράξη οι νοοτροπίες δεν έχουν εκλείψει»;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πρώτα στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη για την παρακολούθησή του: Ως ευρωβουλευτής έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα, έχω σταθερή στάση για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα δημοκρατία για αυτό παρακολουθήθηκα στις εσωκομματικές εκλογές. Να πάνε στη φυλακή όσοι ευθύνονται. Μέσα σε λιγότερα από δέκα λεπτά έφυγε από τα ψηφοδέλτιά μας ο υποψήφιος που καταγγέλλεται για την αναρρωτική. Όποιος κινείται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο μας. Όλοι οι οργανισμοί δεν θα στελεχωθούν με κομματικά παιδιά, μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.

Follow up ερώτηση για τα πανεπιστήμια.

«Δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση των πανεπιστημίων. Αλλά λευκή επιταγή χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο για την ισχυροποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν δίνουμε».

Ενέργεια και Περιβάλλον

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Κυριάκο Βελόπουλο για τις εξορύξεις ενέργειας:

Να κάνουμε εξορύξεις στη χώρα μας, για να μην εξαρτιόμαστε. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων της χώρας μας είναι 250 δισ. ευρώ. Θα συνδέσουμε την εξόρυξη με τους μισθούς και τους συντάξεις.

Για τις Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας: Η «πράσινη» ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί, η ενέργεια αυτή δεν αποθηκεύεται. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός παραγωγός με την Ελληνική Λύση. Άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό.

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Κυριάκο Μητσοτάκη για επιδόματα που έδωσε σε ενεργειακή κρίση και πανδημία σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Σε επόμενη ερώτηση για τον σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης».

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Γιάνη Βαρουφάκη για το «πράσινο» πρόγραμμα του ΜέΡΑ25. «Δεν θέλετε εξορύξεις, ούτε έρευνες για πετρέλαια, λιγνίτη ή χερσαίες ανεμογεννήτριες. Θέλετε πλωτές που θα λειτουργούσαν το 2030». Το υδρογόνο θα αρχίσει να αποδίδει το 2050:

Οι εξορύξεις χρειάζονται 15 χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν. Μέχρι τότε οι ΑΠΕ θα είναι πολύ πιο φτήνές. Οι εξορύξεις “προσφέρουν” μόνο εντάσεις και οικοκτονία – καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, ανακυκλώσιμες. Θα προσφέρουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για το πράσινο υδρογόνο. Ήδη στη μεταλλουργία έχει ήδη μπει μπροστά. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα προλάβουμε και αυτή την βιομηχανική επανάσταση.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Αλέξη Τσίπρα για κόστος ενέργειας και επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο:

Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από υψηλό ΦΠΑ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΕΦΚ όταν το λένε και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ; Εμείς θα σταματήσουμε αυτό τον μηχανισμό αναδιανομής απ’ τους πολλούς στους ισχυρούς, και θα πάρει ανάσα ο πολίτης. Θα πέσουν οι τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν έρθει αυτή η τρομακτική κρίση. 800 εκατ. ευρώ ήταν οι επιδοτήσεις μόνο για τον Σεπτέμβριο, με το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο.

Ακόμα, έκανε αναφορά σε όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά ως διευθυντές νοσοκομείων, λέγοντας ότι συμφωνεί και φέροντας ως παράδειγμα το κομματικό ρουσφέτι με τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα.

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Νίκο Ανδρουλάκη για επιστροφή της ΔΕΗ στο Δημόσιο:

Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που διορίζει πρόεδρο, ΔΣ και καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο. Παρόλα αυτά, το κράτος κερδοσκόπησε εις βάρους του ελληνικού λαού. Προτείνουμε να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση, ώστε να ξεφύγουμε από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Να εμποδίσουμε τη φτωχοποίηση του λαού από το κόστος ενέργειας. Εγώ καταψήφισα το εμπόριο ρύπων που είναι φόρος στον άνθρακα, το οποίο πληρώνουν οι πιο φτωχοί.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Δημήτρη Κουτσούμπα: Η ανοικοδόμηση στις Κυκλάδες είναι ανεξέλεγκτη. Κρατικές υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια. Τι θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ για να μπει φρένο;

Μόνο μία διαφορετική κυβέρνηση, μια πραγματική λαϊκή εξουσία μπορεί να βάλει φρένο στο βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης των εργατικών κατοικιών και όχι των πλουσίων.

Follow up ερώτηση: Είναι τα μέτρα επαρκή;

Αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειες με κοινωνικοποίηση και κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, είναι πλούσιος τόπος η Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας, λιγνίτη, υδροηλεκτρισμό κ.λπ. Το ζήτημα είναι ποιος έχει αυτή την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία.

Νέα Γενιά

Ερώτηση Σίας Κοσιώνη σε Γιάνη Βαρουφάκη για το δικαίωμα να απολαμβάνουν οι φοιτητές συνθήκες ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια:

Ναι, απολύτως. Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας.
Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με εξωσχολικούς να μας απειλούν. Έχω διδάξει στο Σίδνεϊ και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, η ιδέα ότι βάζεις την αστυνομία στο πανεπιστήμιο είναι ένα όνειδος. Η λύση δεν είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία και η αστυνομοκρατία.

Follow up ερώτηση: Συμβαίνει όμως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Στηρίξατε την κα Νικολάου;

Είμαι ο πιο φιλελεύθερος άνθρωπος, είμαι σταθερά με την ελεύθερη διακίνηση των απόψεων.

Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προεκλογικά λάθη και το προεκλογικό επίδομα των 150 ευρώ:

Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην κάθε εξουσία. Δεν είχα καμιά δυσκολία δημόσια να αναγνωρίσω λάθη. Ουδείς αλάθητος, πόσο μάλλον όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες κρίσεις. Ο βαθμός που θα μπει στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές. Λάθη και αστοχίες υπάρχουν. Θα παρότρυνα τους νέους να συμμετέχουν πρώτα και πάνω από όλα και να γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.

Έγινε πολλή κουβέντα για ένα μέτρο τελείως συμπληρωματικό σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει. Σας ζητώ να καταθέσουμε όλοι τα προγράμματά μας μετά την πρώτη κάλπη είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε τρεις μέρες το πολύ θα κοστολογηθούν.

Οι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν και όχι για τα 150 ευρώ.

Ερώτηση Παναγιώτη Στάθη σε Αλέξη Τσίπρα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής από την τρέχουσα εξεταστική περίοδο:

Τόσα χρόνια είχαμε Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ΕΒΕ. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ΕΒΕ. Γιατί; Για δύο λόγους: για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων (και να υπάρξει μείωση δαπανών) και για να αυγατήσει η πελατεία των ιδιωτικών σχολών. Αυτό θεωρώ ότι είναι ανήθικο. Θα καταργήσουμε την ΕΒΕ και τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα πανεπιστήμια.

Για ποιο πρόσωπο είναι σημαντικό (Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος): Σήμερα με κατηγορούν ότι κλέβω συνθήματα, σήμερα κάποια συνθήματα γίνονται επίκαιρα λόγω της πολιτικής Μητσοτάκη. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

Ερώτηση Γιώργου Παπαδάκη σε Νίκο Ανδρουλάκη: «Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για το πού θα κατευθυνθεί η ψήφος τους. Είστε ο νεότερος σε ηλικία αρχηγός κόμματος. Οι νέοι είναι αδιάφοροι για την πολιτική ή αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες;»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων είναι ότι ενώ έχουν πολλά εφόδια έχουν λιγοστές ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση για αυτούς που έμειναν εδώ, να φρενάρουμε το brain drain και να γυρίσουν κάποιοι. Μίλησε επίσης για κοινωνική στέγη, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει πρόγραμμα για 150.000 κατοικίες είτε νεόδμητα είτε παλιά κλειστά σπίτια.

Follow up: Πρέπει να καταδικαστεί και να πάει φυλακή ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις;

Οι πρωταγωνιστές να αντιμετωπίσουν τις νομικές τους ευθύνες. Δεν λέω κάτι το οποίο είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα. Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με αυτό που είπα για τα νοσοκομεία, και χαίρομαι. Έτσι θα αποφύγει τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που είχε ο ίδιος διορίσει στην Σαντορίνη

Ερώτηση Ράνιας Τζίμα σε Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με την ψήφο των νέων. «Το ΚΚΕ προτρέπει σε αποχή;»

Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, έχει γνώση και πείρα. Οι νέοι έζησαν πολλά στην πανδημία. Τα συνθήματα των νέων μας συγκίνησαν όλους. Να πάει η νέα γενιά να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική η άποψη. Απόψε έχω ένα αισιόδοξο μήνυμα, οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν και η Πανσπουδαστική -που στηρίζει το ΚΚΕ- είναι η πρώτη δύναμη. Η νεολαία σκέφτεται το παρόν και το μέλλον και βγάζει συμπεράσματα. Να ψηφίσει ΚΚΕ.

Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα σε Κυριάκο Βελόπουλο: Πιστεύετε ότι το κλίμα επηρεάζει τους νέους, τους φέρνει πιο κοντά στην πολιτική ή θεωρούν ότι κάποιος τους κοροϊδεύει; 

Πολιτικοί επί 12 χρόνια λένε ψέματα στους νέους. Τα παιδιά διαβάζουν, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις.  Όταν άκουσα τον Μητσοτάκη να λέει ότι είχε φθορά η κυβέρνηση του από τα Τέμπη ενοχλήθηκα.  Ζητουν από τα παιδιά να πάνε να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών. Κάποια παιδιά τα βολεύουμε, 18, 20, 22 ετών, τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα.

Follow up: Οι δεύτερες εκλογές αν προκύψουν θα γίνουν αρχές Iουλίου. Σας προβληματίζει ότι πολλά νεα παιδιά πμορεί να μην ψηφίσουν;

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε θετικά. Αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα.

23:40: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑΣ