Αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που προτρέπουν τους κατοίκους τους να μην ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες, με πιο πρόσφατη προσθήκη την Ολλανδία, της οποίας το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συγκεκριμένα για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, από τις 30 Μαΐου και μετά, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που μέχρι τώρα ήταν «κίτρινα» θα αλλάξουν σε «πορτοκαλί» και αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων του κορονοϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όσοι γυρίζουν στην Ολλανδία από τους «πορτοκαλί» προορισμούς, θα πρέπει να κάνουν τεστ και να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Ακόμα όμως και αν επιστρέφουν από «κίτρινους» προορισμούς, όπως είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και του Ιονίου, θα πρέπει να υπόκεινται σε καραντίνα εάν κάνουν στάση στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται, πως λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκόρντον Σαπς, με δηλώσεις τους προέτρεπαν τους βρετανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική», να αποφύγουν τις χώρες της «πορτοκαλί» και της «κόκκινης» λίστας και να πάνε μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις». Όσοι ταξιδιώτες γυρίζουν από τις «πορτοκαλί» χώρες, είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δέκα μέρες με έξοδο στις πέντε εφόσον κάνουν τεστ Covid, με δικά τους έξοδα, με αρνητικό αποτέλεσμα. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν σύσταση για αποφυγή αυτών των ταξιδιών και όχι απαγόρευση.
«Ελάτε στην Ελλάδα» από την ελληνική κυβέρνηση
Στα μέσα Μαΐου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, πρότεινε στην βρετανική κυβέρνηση να εντάξει στην πράσινη λίστα του κάποια από τα ελληνικά νησιά, σε μία προσπάθεια να καλέσει τουρίστες στην Ελλάδα και παρά το γεγονός πως παραδέχτηκε ότι αυτό είναι ζήτημα που θα ρυθμίσει το κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου «με τους δικούς του όρους», επισήμανε ότι θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα ώστε να επιτρέπεται το ταξίδι των Βρετανών σε ελληνικά νησιά χωρίς κρούσματα ή με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική BILD, τόνισε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης «είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό» και παραδέχτηκε πως θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση βλέπει σε δύο ταχύτητες ντόπιους και τουρίστες.
Ο δημοσιογράφος Paul Ronzheimer δεν παρέλειψε να τον ρωτήσει για το άνοιγμα της χώρας κατά την τουριστική περίοδο, σχολιάζοντας μάλιστα πως ήταν «λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες». Ενδιαφέρουσα βρήκε την ερώτηση ο πρωθυπουργός και απάντησε πως «κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια».
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό
Δύσκολο φαίνεται πως είναι να κατακτηθεί το στοίχημα του τουρισμού καθώς οι κρατήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πρόσφατη επιστολή της, λίγες μέρες πριν, η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού αναφέρει πως: «Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα.» και λίγο πιο κάτω προσθέτει «οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Μιλώντας στο Voria.gr, o γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς είπε: «Οι κρατήσεις στη Χαλκιδική είναι περίπου στο 10%. Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν κάποιες κρατήσεις για τις οποίες δόθηκαν προκαταβολές. Οι υπόλοιπες είναι στον αέρα, καθώς είναι κρατήσεις χωρίς να έχουν δοθεί προκαταβολές. Η ζήτηση είναι κατά κύριο λόγο από Βαλκάνιους και τις τελευταίες ημέρες, κυρίως, από Σέρβους» ζητώντας παράλληλα καλύτερη επιχειρησιακή διαχείρηση στα χερσαία σύνορα, ειδικά ενόψει της αύξησης των τουριστικών ροών μετά τις 20 Ιουνίου