Όπως μεταδίδει το Reuters oι δυνάμεις ασφαλείας που προστατεύουν το κοινοβούλιο αποσύρθηκαν από το σημείο.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι. Το 2014, χωρίστηκε μεταξύ αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών φατριών προτού μια ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2020 προσπαθήσει να ενώσει τη χώρα ξανά.

Ωστόσο, μετά τη διακοπή των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο, το ανατολικό κοινοβούλιο είπε ότι η προσωρινή κυβέρνηση ενότητας του Abdulhamid al-Dbeibah έχει φτάσει στο τέλος της θητείας της και διόρισε τον Fathi Bashagha ως αντικαταστάτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες αψιμαχίες μεταξύ των ενόπλων ομάδων στην Τρίπολη, προκαλώντας φόβους για επιστροφή στη σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντίπαλων λιβυκών θεσμών με στόχο την έξοδο από το αδιέξοδο δεν κατάφεραν να επιλύσουν βασικές διαφορές.

Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, δεν ήταν αρκετό να προχωρήσουμε προς τις εκλογές, με τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να διαφωνούν για το ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε η κορυφαία απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς, η οποία διευκόλυνε τις συνομιλίες.