Τριτοκομματική διαβούλευση για τα νέα πρόσωπα
Ο ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ πνίγει τους ενοχλητικούς
Της Μ. Παπαχριστούδη
Σε δημοφιλές θέμα συζήτησης και παραπολιτικών κους-κους, διαρροών και διοχετεύσης τις τελευταίες μέρες αναδεικνύονται οι επερχόμενες αλλαγές στην κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ.
Η κατά ευφημισμό “δημόσια τηλεόραση” των 60 εκατ. ευρώ πλεονασμάτων μετά από εκατοντάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπή κόστους προγράμματος κατά 35%, βρίσκεται στο κεντρικό μενού τριτοκομματική διαβούλευσης. Από τη μια βρίσκονται οι επιτελάρχες των τριών πολιτικών κομμάτων, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη οι επιδιώξεις και απαιτήσεις των κομματικών στελεχών, κυρίως της νέας Δημοκρατίας που ελπίζουν και προωθούν τον βαθύ “ανασχηματισμό” σε πρόσωπα και εκπομπές.
Ήδη στη μιντιακή αγορά άρχισε η βόλτα ονομάτων. Ο Γιάννης Μιχελάκης, όχι, η Άννα Παναγιωταρέα. Όχι βρε, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ο Νίκος Σιμος, γιατί όχι ο Γιάννης Βλαστάρης; Να μπει ο Γιώργος Βλαβιανός. Και πάει λέγοντας.
Σε θεσμικό επίπεδο, η συγκυρία ευνοεί το παραπάνω παιχνίδι. Την Παρασκευή λήγει τυπικά η θητεία των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ. Ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης βρίσκεται στην ΕΡΤ με άλλη σχέση, με συμβόλαιο. Και θα πρέπει να του ζητηθεί η παραίτηση ή να τον απομακρύνουν με απόφαση του υπουργού. Αρμόδιος όμως υπουργός για τα ΜΜΕ ακόμη δεν υπάρχει. Και αν περιμένουμε την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, είναι βέβαιο πως η νυν διοίκηση θα σηκώσει τη αυλαία της πρεμιέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, όπως θα ήθελαν πολλοί, δεν δύναται να ασχοληθεί προσωπικάμε την ΕΡΤ, αλωνίζουν οι σύμβουλοι. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλοί οι σύμβουλοι και με διαφορετικούς στόχους και στοχεύσεις, όπως καταδεικνύεται.
Μέσα από το αλισβερίσι των πολιτικών αλλαγών στην ΕΡΤ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως ο ομφάλιος λώρος του μέγαρου Μάξιμου με το ραδιομέγαρο είναι τελικά ο γόρδιος δεσμός. Και κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέλει να τον κόψει.
Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι με αυτό το απαράδεκτο πολιτικό παιχνίδι ρεβανσισμών, τα δυο κανάλια της ΝΕΤ και της ΕΤ-1 κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρόγραμμα. Ήδη οι ενημερωτικές εκπομπές εξωτερικής παραγωγής, όπως ο “Εξάντας” του Γ.Αυγερόπουλου, το “Ρεπορτάζ χωρίς συνορα” του Στ. Κουλογλου, το “Κουτί της Πανδώρας” του Κ.Βαξεβάνη και η “Μηχανή του χρόνου” του Χρ. Βασιλόπουλου έμειναν στον προθάλαμο του ΔΣ. Η έγκριση νέου κύκλου από Σεπτέμβριο “πάγωσε” γιατί η διοίκηση περίμενε να διαπιστώσει τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Διπλα σε αυτές τις εκπομπές πλειάδα άλλων δημοσιογράφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ανάμεσα τους ο Κώστας Αρβανίτης, η Έλλη Στάη, κ.λ.π., θα πρέπει να περάσουν από την πολιτική –κυβερνητική επιτροπεία. Αν έχουν υποστηρικτές στην κυβέρνηση θα έχουν και τηλεοπτική παρουσία. Άλλη μια ντροπή για τη “δημόσια τηλεόραση” των κυβερνώντων.