Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να σχεδιάσει και να συνυπολογίσει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα φέρει περισσότερα τεστ και περισσότερες ανάγκες στα κέντρα που διενεργούν τους μοριακούς ελέγχους; Ποιος θα μπορούσε να προετοιμαστεί για τον μήνα όπου ο τουρισμός θα φέρει, όσο και να αποφεύγεται από την κυβέρνηση, μερικές χιλιάδες παραπάνω ελέγχους αλλά και περισσότερες ανάγκες για τεστ στα νοσοκομεία; Ρητορικά ερωτήματα. Απ’ό,τι φαίνεται, όχι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που οδήγησε το σημαντικότερο δημόσιο κέντρο διενέργειας ελέγχων για τον Covid 19 να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να τεθεί εκτός μάχης για μία εβδομάδα. Λίγες ώρες μετά την επιστολή του διοικητή του ΕΚΕΑ, εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πανηγύριζε για τα 17.000 τεστ που έγιναν την Τρίτη σε όλη την Επικράτεια.
Από τον Απρίλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει ξεκάθαρα να γίνονται «τεστ, τεστ, τεστ», ώστε να υπάρχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για τη διασπορά της πανδημίας. Οι δύο μήνες της καραντίνας δεν ήταν για να «κερδίσουμε τον κορονοϊό», αλλά για να κερδίσουμε χρόνο ώστε να προετοιμαστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας των κρατών. Ήταν η «εύκολη περίοδος» της πανδημίας. «Κλείνεις τον κόσμο μέσα, σχεδόν εξαλείφεις τις κοινωνικές επαφές, περιορίζεις δραστικά τη μετάδοση». Με το άνοιγμα ξανά των κοινωνιών και των οικονομίων, τα πράγματα έγιναν πιο πολύπλοκα. Σε όλη αυτήν την πορεία, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «τόσο όσο». Κι ας φωνάζουν επί μήνες οι υγειονομικοί για ελλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό, εξοπλισμό, οριακές καταστάσεις και απλήρωτες υπερωρίες. Μάλλον όλα αυτά είναι «προσπάθειες μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», όπως ανέφερε σχετικά με το ΕΚΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ένα ακόμα παράδειγμα ήρθε σήμερα, Πέμπτη, με την αποκάλυψη ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία», πυλώνας του αγώνα ενάντια στον ιό στην Αττική, ζητείται από τους γιατρούς πλέον να κάνουν «όσες εφημερίες χρειαστεί, χωρίς πλαφόν», ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων. Ένα άλλο ήρθε χθες, με το πρώτο κρούσμα στο κέντρο κράτησης της Μόριας, των σχεδόν 13.000 αιτούντων άσυλο, όπου το πολυδιαφημισμένο νέο Κέντρο Υγείας στον καταυλισμό δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, μολονότι εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουλίου. Φώναζε ο ΠΟΥ και οι διεθνείς οργανώσεις απο τον Μάρτιο για αποσυμφόρηση των προσφυγικών δομών, κλειστά κέντρα κράτησης προωθεί εκεί ο Μηταράκης.
Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, είναι το πλάνο σε γενικές γραμμές. «Είναι ντροπή» σχολιάζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς σχετικά με την κατάρρευση του ΕΚΕΑ, καταγγέλλοντας ότι:
«Την ίδια στιγμή, στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον “Ευαγγελισμό” 160 δειγμάτων, στο δε “Σωτηρία” 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!»
O γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, εξηγεί ότι «το τεστ COVID είναι απαραίτητη προϋπόθεση 1. για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, 2. για εισαγωγή σε ΜΕΘ λόγω οποιασδήποτε νόσου.» Το ερώτημα είναι φυσικά, πώς θα καλυφθεί το κενό που δημιουργείται λόγω της αδυναμίας του ΕΚΕΑ, έστω για μία εβδομάδα και πώς θα καλύπτονται πλέον οι όλο και πιο αυξημένες ανάγκες για τεστ, την ώρα που τα χτυπήματα σε ευαίσθητους χώρους (γηροκομεία, προσφυγικοί καταυλισμοί) αυξάνονται. «Πού θα γίνονται τα τεστ τώρα; Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων; Δεν θα γίνονται καθόλου; Τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη ιδιωτικών κέντρων» σχολιάζει η ΕΙΝΑΠ, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» θυμίζει ότι από τον Μάιο, ο Κοντοζαμάνης είχε ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα τεστ, «αν χρειαστεί».
«Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων. Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια», δήλωσε ο Πέτσας σήμερα. Σε ποια; Και τι θα γίνει αν ξανασυμβεί; Τι θα κάνετε για να μην ξανασυμβεί; «Θα δούμε» θα ήταν μια πιθανή ειλικρινής απάντηση, με βάση τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Κι όλα αυτά, ενώ είμαστε στην αρχή, ή έστω προς το μέσο, του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν το σχέδιο είναι ότι φταίει η «αλόγιστη χρήση», οι «άδειες των υγειονομικών» και ο ανάδρομος Ερμής, υπάρχει σοβαρό ζήτημα προετοιμασίας, που δύσκολα θα καλυφθεί με τα χειροκοτήματα, το ηρωικό ιατρικό προσωπικό και το τρέξιμο άρον άρον για να μπαλωθούν οι τρύπες. Μάλλον θα καλυφθεί, αλλά θα κοστίσει ζωές.
Από αλόγιστη χρήση δικαιολογιών και επικοινωνίας πήξαμε. Ζητείται σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα Υγείας. Έξι μήνες έστω μετά το ξεκίνημα της πανδημίας.