Στο αντιδραστικό πλαίσιο, που θέλει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας να εξαρτάται από το υψηλό ύψος των ποινών και όχι από την καθαρότητα του μηνύματος στην απόδοση της δικαιοσύνης, και με εμφανή τη διάθεση να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο κινείται ο νέος Ποινικός Κώδικας που παρουσίασαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στοχεύει στον περιορισμό διατάξεων που διακρίνουν τα εγκλήματα, ώστε να προβλέπει ενιαίες ποινές για πράξεις με διαφορετικά κίνητρα και περιεχόμενο, αν και κάθετα αρνητικός είναι ο υπουργός να εντάξει τον όρο «γυναικοκτονία» στον νέο ΠΚ.

Αντίθετα, έσπευσε να συμπεριλάβει το Διαδίκτυο στους νόμους που ελέγχουν την ελευθερία του λόγου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 191 του Π.Κ. που αναφέρεται στη «Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων», στη διατύπωση «Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων […] τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή» προστίθεται η αναφορά ότι:

«Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, […] με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις».

Πρόκειται για μία μετατροπή του άρθρου από αμφιλεγόμενο νομικό κείμενο που επιθυμεί να προφυλάξει από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε λογοκριτικό άρθρο, με στόχευση στο Διαδίκτυο.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του γι’ αυτή την αλλαγή. «Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε διάταξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς τον σκοπό του περιορισμού της ελευθερίας της ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου» είπε χαρακτηριστικά.