Στον συλλογικό τόμο του βρετανικού εκδοτικού οίκου Cambridge Scholar Publishing, συγκεντρώνονται κείμενα ελλήνων συγγραφέων και κριτικών.

Οι επιμελήτριες του τόμου, Νατάσα Λαιμού και η Ελένη Γιαννακάκη, εξηγούν ότι σκοπός της έκδοσης είναι να ακουστούν στο εξωτερικό φωνές για την ελληνική κρίση, οι οποίες παρέμειναν μέχρι τώρα άγνωστες.

Η Ν. Λαιμού μετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο και διευθύνει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ερευνητικό πρόγραμμα για την ελληνική και την τουρκική λογοτεχνία. Η Ελ. Γιαννακάκη έχει διδάξει ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει δημοσιεύσει τρία μυθιστορήματα στα ελληνικά.

Ετερότητα, αστυνομικό και Κύπρος

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα της Άντζελας Δημητρακάκη, του Θεόδωρου Γρηγοριάδη και του Τηλέμαχου Κώτσια με θέμα την ετερότητα. Η δημοσιογράφος και κριτικός Μικέλα Χαρτουλάρη επιχειρεί γενικότερη επισκόπηση του θέματος.

Για το ιστορικό μυθιστόρημα γράφουν η Ρέα Γαλανάκη, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και η Μάρω Δούκα, ενώ για το αστυνομικό μυθιστόρημα γράφουν ο Βασίλης Δανέλλης, η Μαρλένα Πολιτοπούλου και π Φίλιππος Φιλίππου, με τον Γιώργο Περαντωνάκη στον ρόλο του κριτικού.

Στη θεματική ενότητα για την Κύπρο γράφουν οι συγγραφείς Πάνος Ιωαννίδης και Μιλτιάδης Χατζόπουλος, ενώ για την πρόωρα χαμένη κύπρια συγγραφέα Νίκη Μαραγκού, στην οποία είναι και αφιερωμένος ο τόμος, γράφει η πανεπιστημιακός Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου.