Κακούργημα ΟΕΚ, Μαρούσι «τουριστική πόλη», εκτροπή Αχελώου, τολμηροί νομικοί…

Από τον Ιούνιο ώς τον Σεπτέμβριο, τέσσερα χαμένα επεισόδια της υπόθεσης του Mall που πέρασαν εντελώς απαρατήρητα.

* Τον Ιούνιο, ο 6ος Ανακριτής άσκησε δίωξη για κακούργημα εναντίον του πρώην δ.σ. του ΟΕΚ για τοπολλαπλό σκάνδαλο της πώλησης της έκτασης του Mall στην εταιρεία Lamda. Ζημιά για το Δημόσιο, σύμφωνα με τον ανακριτή: 294 εκατ. ευρώ (ή 100 δισ. δρχ!). Η είδηση αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ. (Πριν μερικές μέρες το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να ταπώσει τον Ανακριτή και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, πάλι χωρίς την παραμικρή δημοσιότητα…)

* Τον Ιούλιο, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,μετέτρεψε το Μαρούσι σε «τουριστική πόλη», ανοίγοντας έτσι το πρώτο παραθυράκι για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο Mall. (Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του facthemall).

* Τον Αύγουστο, η χαμένη στη θερινή ραστώνη είδηση δεν αφορά εκ πρώτης όψεως το ίδιο το Mall αλλά το ΣτΕ και την εκτροπή του Αχελώου. Την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ, ασθμαίνοντας, προωθεί το τελευταίο μέρος του σχεδίου, το ΣτΕ αποφασίζει εκτός απροόπτου να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

To γιατί η υπόθεση του Αχελώου αφορά και το Mall, διαβάστε το εδώΥπενθυμίζουμε πάντως ότι στον Αχελώο, η κυβέρνηση το 2007 για να παρακάμψει το ΣτΕ κατέφυγε στο ίδιο κόλπο που πρωτοχρησιμοποίησε στην υπόθεση του Mall. Ενέταξε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου μέσα σε νόμο (αντί σε διοικητική πράξη) ώστε το ΣτΕ να μην μπορεί να τους ακυρώσει (αφού τυπικά ακυρώνει μόνο διοικητικές πράξεις).

Η νέα απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μετά τις εκλογές αλλά στην ουσία είναι ιστορική: Πρώτον, ανοίγει το δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στο σταμάτημα του έργου. Δεύτερον, το ΣτΕ, παραπέμποντας την υπόθεση στο Ευρωπαικό Δικαστήριο (ενώ θα μπορούσε απλώς να την απορρίψει), στρέφεται για πρώτη φορά ευθέως εναντίον νόμου. Εν αναμονή της δίκης του Mall, το νομοθετικό ανοσιούργημα που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για το Mall με σκοπό την ντε φάκτο κατάργηση του ΣτΕ, δέχεται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.

* Κάτι λοιπόν αλλάζει; Τον Σεπτέμβριο, ίσως για πρώτη φορά, στο νομικό συμπόσιο που διοργάνωσε ο Επιστημονικός Όμιλος Μάνεση στη Σύρο, νομικοί (δικαστές, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί) μίλησαν στα ίσια για το νομικό σκάνδαλο της υπόθεσης του Mall. Εκεί που κιοτεύουν οι «προοδευτικοί» πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, τολμούν οι «συντηρητικοί» δικαστές…