Υπολείπονται 133 ΝΠΙΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή των φορέων του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος την Τετάρτη. Ο υπουργός κάλεσε τις αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις να απογραφούν, ενώ τόνισε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις -πλην των κοινωφελών- με τριετή ζημιογόνα χρήση θα πρέπει να κλείσουν.
 
Αναλυτικά, όπως διευκρίνισε , έχει απογραφεί το σύνολο των ΝΠΔΔ και 560 ΝΠΙΔ. Απομένει να απογραφούν 133 ΝΠΙΔ, μεταξύ των οποίων 16 ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης) και 51 Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις.
 
Σε ό,τι αφορά στις ΔΕΥΑ διευκρινίστηκε ότι συνολικά υπάρχουν 129 ΔΕΥΑ και όπως διαβεβαίωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, θα απογραφούν άμεσα και οι υπόλοιπες 16. Όπως δε, σημειώθηκε, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την κωλυσιεργία  που έχει παρατηρηθεί. 
 
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές δημοτικές επιχειρήσεις, όπως επισημάνθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, κύριο επιχείρημά τους είναι ότι δεν επιχορηγούνται μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Οπότε δεν θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση απογραφής. Όμως, όπως σημείωσε, θα πρέπει να πεισθούν οι αναπτυξιακές ότι «δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται· δεν είναι δυνατό να μην ξέρουμε τι γίνεται στο Δημόσιο». 
 
Μπορεί οι αναπτυξιακές να είναι πολυμετοχικές, διευκρίνισε ο κ. Ντόλιος, αλλά άνω του 50% κατέχονται από τους δήμους. Άρα και μόνο γι αυτό πρέπει να απογραφούν και να είναι γνωστοί οι μισθοί τους. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Περιφέρεια χωρίς τις αναπτυξιακές. Οι αναπτυξιακές ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ. Όλες οι συμβάσεις ανανεώνονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης. Οπότε, κατέληξε, υπάρχει μόνο θέμα δυσπιστίας.
 
Σε ό,τι αφορά στις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, σημειώθηκε ότι όλες οι επιχειρήσεις -πλην των κοινωφελών- αν έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις, πρέπει να κλείσουν. Από ενδεικτική έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κλείσει κάποιες αναπτυξιακές. Παρόλα αυτά, το υπουργείο εκτιμά ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες παρά τις ζημιογόνες χρήσεις και παρότι έχουν καταναλώσει το κεφάλαιό τους, δεν έχουν κλείσει. 
 
Οι δήμοι δεν έχουν προβεί στους σχετικούς ελέγχους, οπότε το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να αναθέσει τον έλεγχο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ντόλιος, όταν απευθύνονται οι επιχειρήσεις στην Αποκεντρωμένη για έγκριση, μπορεί κατά τον έλεγχο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ελέγχει οικονομικά τις παρελθούσες χρήσεις.
 

«Η κυβέρνηση είναι ενιαία»

 
«Η κυβέρνηση είναι ενιαία. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει, ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή στους γενικούς διευθυντές να προχωρήσουν την αξιολόγηση. Διαβεβαίωσε, ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, εξαιρουμένων των παρανόμων διαδικασιών όπως τα πλαστά πιστοποιητικά και πρόσθεσε ότι «ακόμη και οι υπάλληλοι που θα είναι στο 15% και ενδεχομένως να αποδίδουν λιγότερο καλά, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Άρα, λοιπόν, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλοθι για να μην προχωρήσει η αξιολόγηση».
 
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και της ΕΝΠΕ, με τις οποίες επιδοκιμάζεται συνολικά η αξιολόγηση ως μόνιμη πρακτική στο Δημόσιο, αλλά αποδοκιμάζεται το σύστημα του επιμερισμού (25% άριστοι, 60% καλοί και 15% με χαμηλή απόδοση), ο κ. Ντινόπουλος σχολίασε ότι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι ΟΤΑ, στους οποίους ηγούνται αιρετοί. 
 
Και πρόσθεσε: «Τους έχουμε πει επανειλημμένως ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αξιολόγηση. Το γεγονός ότι έχουν αποφασίσει διαφορετικά δεν μας ευχαριστεί καθόλου. Αλλά είναι διαφορετική περίπτωση από τις ΔΕΚΟ των οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια ορίζονται από τον υπουργό».
 
Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος μίλησε για τεχνικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν στο θέμα της αξιολόγησης και τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν.
 
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το 15% (σύστημα επιμερισμού κατά την αξιολόγηση) και τις θέσεις που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε: «Το ΠΑΣΟΚ λέει αξιολόγηση παντού και για τους πάντες. Δημιουργήθηκαν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν» και πρόσθεσε ότι σχετική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη.