Όπως αναφέρουν τα «Χανιώτικα Νέα», το Πάρκο του Πολυτεχνείου καταλαμβάνει μία έκταση 300  στρεμμάτων και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η συνυπάρχουσα πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αποτελεί δε πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών, με την επισκεψιμότητά του να ξεπερνά ετησίως τους 15.000 επισκέπτες, ενώ μόνο το 2016 ξεναγήθηκαν στο πάρκο 2.500 μαθητές.

Μετά την απόφαση της διοίκησης του Πολυτεχνείου, από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, το γραφείο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, κλείνει λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης του επιστημονικού προσωπικού. Στο πάρκο εργάζονταν δύο βιολόγοι και δύο συντηρητές.

Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1994 από τον τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Φίλη και εγκαινιάστηκε το 2004. Το 2007, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την περιβαλλοντική σημασία της δημιουργίας του Πάρκου,αποδίδοντας έπαινο στον ιδρυτή του.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα των «Χανιώτικων Νέων», τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πάρκο προσπαθεί να επιβεβαιώσει χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό με αποτέλεσμα οι ζωντανές φυτικές συλλογές του, που περιλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη, να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιες από αυτές χωρίς άμεση δράση και επιστημονική επίβλεψη θα χαθούν για πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.