Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, οι συναντήσεις που είχε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα , Ντέλια Βελκουλεσκου με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και νωρίτερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση του άρθρου IV θεωρείται «τυπική» και αφορά όλα τα κράτη μέλη του Ταμείου που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο. Η Ελλάδα ως γνωστό διέκοψε επίσημα τον Μάιο του 2015 το πρόγραμμα χρηματοδότησης που είχε μέσω του δευτέρου μνημονίου οπότε θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια έκθεση.
Το αποτέλεσμα της έκθεσης αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 2 μήνες. Μεσολαβεί όμως η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ από τις 7 έως και τις 9 Οκτωβρίου όπου το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, με προεξέχον ζήτημα την εργασιακή μεταρρυθμιση της χώρας.
Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως το ταμείο εμμένει στην άποψή του πως θα πρέπει να υπάρξει μία επιπλέον μείωση των συντάξεων για να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας, ενώ σημείωσε πως ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα, έχει ανέβει σημαντικά.
Το ΔΝΤ θέλει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου αυτή τη στιγμή απαλλάσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%. Στην ουσία το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δηλωμένη εργασία και ενισχύει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, ζητεί μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, καθώς θεωρεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, Σχετικά με τα εργασιακά, η Βελκουλέσκου, αν και παραδέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι σήκωσαν το βάρος της προσαρμογής και αναγνώρισε ότι δικαιολογημένα αντιστέκονται σε νέες αλλαγές, υπέδειξε την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο
Σύστησε επίσης επιτάχυνση των παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια, αλλά και κατάργηση των capital controls το συντομότερο δυνατό, για γρήγορη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, σημείωσε πως η αύξηση της μαύρης οικονομίας δημιουργεί πρόσθετα ρίσκα και κίνητρα, ενώ για ακόμη μία φορά στάθηκε στη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη.